Alternatywne białko zastąpi mięso i nabiał
Ekologia.pl Wiadomości Świat Do 2050 r. produkty alternatywne zastąpią dwie trzecie spożywanego mięsa i nabiału

Do 2050 r. produkty alternatywne zastąpią dwie trzecie spożywanego mięsa i nabiału

Wspieranie rolników w rozszerzaniu produkcji alternatywnego białka mogłoby pomóc Polsce osiągnąć samowystarczalność żywnościową i zmniejszyć swój ślad węglowy, jednocześnie rozwijając rolnictwo organiczne i przywracając siedliska naturalne – wynika z najnowszego raportu opracowanego przez organizację non-profit Green Alliance.

Produkcja alternatywnych białek

Fot. Chay_Tee/Shutterstock

Alternatywne białka mogą zapewnić polskim rolnikom więcej przestrzeni do prowadzenia bardziej zrównoważonych gospodarstw, i zwiększenia upraw żywności w kraju, jak wskazuje najnowsza analiza „Nowa dywidenda gruntowa. Białka alternatywne jako szansa dla Europy”, opracowana na zlecenie think tanku Good Food Institute Europe.

Do białek alternatywnych zaliczamy białka powstałe w wyniku fermentacji (z grzybów lub mikroorganizmów) oraz mięso hodowlane. Autorzy raportu zwracają uwagę, że alternatywne białka, jak te pochodzenia roślinnego, cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów i częściowo zaczęły zastępować konwencjonalne produkty mięsne i nabiałowe.

Jak wynika z raportu, około 40 proc. gruntów rolnych w Polsce jest wykorzystywanych na pastwiska lub uprawę paszy dla zwierząt na potrzeby krajowej konsumpcji mięsa i nabiału. Tylko ok. 20 proc. służy uprawie roślin przeznaczonych do krajowego spożycia. Ponadto z zagranicy importujemy żywność, na wytworzenie której potrzeba 2 mln hektarów gruntów – jest to obszar większy niż województwo dolnośląskie.

Jak zwracają uwagę autorzy opracowania przejście na alternatywne białka uwolniłoby w Polsce 19 proc. gruntów rolnych, które można by wykorzystać pod zrównoważone uprawy. Jednak potrzebne jest wsparcie ze strony decydentów.

„Nawet przy bardzo ograniczonym wsparciu ze strony decydentów, do 2050 r. białko roślinne może zastąpić ⅙ tradycyjnych mięs i nabiału spożywanych przez mieszkańców Europy. „ – czytamy w raporcie.

Przy silniejszym wsparciu możliwe stałoby się udostępnienie w Polsce 4,9 mln hektarów, czyli 34 proc. gruntów rolnych, pod bardziej zrównoważone rolnictwo. Wyeliminowałoby to potrzebę importu żywności z zagranicy i związany z tym ślad węglowy.

Alternatywne białka oferują perspektywę bezprecedensowej dywidendy gruntów w Europie, z ogromną szansą na poprawę dochodów w obszarach wiejskich, zwiększenie samowystarczalności żywnościowej, przywrócenie natury i ograniczenie zmian klimatycznych. Jednak politycy muszą inwestować w alternatywne źródła białka i wspierać rolników, aby korzystali z gruntów w inny sposób, aby jak najlepiej wykorzystać tę szansę – mówi Dustin Benton, Policy Director w Green Alliance.

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia
  1. Lydia Collas i Dustin Benton; "Nowa dywidenda gruntowa. Białka alternatywne jako szansa dla Europy"; Good Food Institute Europe ;
5/5 - (4 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!