Fioletowe pomidory na raka?
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Fioletowe pomidory na raka?

Fioletowe pomidory na raka?

Naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się wyhodować fioletowe pomidory mogące pomóc nam w walce z rakiem, chorobami serca i ze starzeniem się.

Fot.: John Inne Centre

Fot.: John Inne Centre

Tajemnica niezwykłego koloru warzyw tkwi w dużej zawartości tzw. antocyjanin – barwników obecnych m.in. w jeżynach czy owocach aronii. Antocyjaniny to substancje mające duże zdolności do hamowania procesów prowadzących do części nowotworów, jak i chroniące układ krążenia przed zmianami związanymi z wiekiem.

Uczeni z kwiatów wyżlina większego (zwanego też lwią paszczą) wyizolowali dwa geny odpowiedzialne za produkcję antocyjanin, wsadzili do pomidorów i pobudzili do pracy. Pierwsze eksperymenty przeprowadzone na myszach już pokazały, iż istotnie, fioletowe pomidory mogą stać się kiedyś skuteczną bronią w walce z wymienionymi wyżej problemami.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Nature Biotechnology;
4.8/5 - (15 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!