Fioletowe pomidory na raka?
Naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się wyhodować fioletowe pomidory mogące pomóc nam w walce z rakiem, chorobami serca i ze starzeniem się.

Fot.: John Inne Centre
Tajemnica niezwykłego koloru warzyw tkwi w dużej zawartości tzw. antocyjanin – barwników obecnych m.in. w jeżynach czy owocach aronii. Antocyjaniny to substancje mające duże zdolności do hamowania procesów prowadzących do części nowotworów, jak i chroniące układ krążenia przed zmianami związanymi z wiekiem.
Uczeni z kwiatów wyżlina większego (zwanego też lwią paszczą) wyizolowali dwa geny odpowiedzialne za produkcję antocyjanin, wsadzili do pomidorów i pobudzili do pracy. Pierwsze eksperymenty przeprowadzone na myszach już pokazały, iż istotnie, fioletowe pomidory mogą stać się kiedyś skuteczną bronią w walce z wymienionymi wyżej problemami.
Ekologia.pl
Bibliografia
- Nature Biotechnology;
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Medycyna rodzinna
Pielęgnacja ogrodu
Ciekawostki przyrodnicze