Naukowy stworzyli pomidora, który produkuje witaminę słońca
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Pomidor zamiast suplementów? Naukowy stworzyli pomidora, który produkuje witaminę słońca

Pomidor zamiast suplementów? Naukowy stworzyli pomidora, który produkuje witaminę słońca

Naukowcy stworzyli genetycznie edytowane pomidory, z których każdy zawiera tyle samo prowitaminy D3 – prekursora witaminy D – co dwa jajka lub łyżka tuńczyka.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Około 13-19% ludzi ma niski poziom witaminy D, która jest potrzebna do utrzymania zdrowych kości, zębów i mięśni. Nasz organizm jest w stanie sam produkować witaminę, poprzez wystawienie skóry na działanie promieni słonecznych, które przekształcają prowitaminę D3 w aktywną formę witaminy D.

Jednak w klimacie umiarkowanym światło słoneczne operuje głównie między kwietniem a wrześniem, co oznacza, że musimy polegać na źródłach pokarmowych – takich jak tłuste ryby, czerwone mięso, żółtka jaj i grzyby – lub suplementy. Jest to szczególnie trudne dla wegan, ponieważ wiele suplementów zawiera lanolinę z owczej wełny.

„Edycja genów pomidorów w celu gromadzenia prowitaminy D3 na poziomach powyżej zaleceń żywieniowych może skutkować lepszym zdrowiem wielu ludzi, zwłaszcza że pomidory są powszechnie dostępnym i łatwo spożywanym pożywieniem” – powiedział Guy Poppy, profesor ekologii na Uniwersytecie w Southampton.

Pomidory naturalnie zawierają jeden z elementów budulcowych witaminy D3, zwany prowitaminą D3 lub 7-dehydrocholesterolem (7-DHC) w swoich liściach na bardzo niskim poziomie. Jednak prowitamina D3 zwykle nie kumuluje się w dojrzałych owocach pomidora. Naukowcy z grupy profesor Cathie Martin w John Innes Center zastosowali edycję genów CRISPR-Cas9, aby dokonać korekty kodu genetycznego roślin pomidora, tak aby prowitamina D3 gromadziła się w owocach pomidora.

„To jak pęseta molekularna, której można użyć do precyzyjnego wycięcia bardzo małego fragmentu genu, aby wzmocnić pożądaną cechę rośliny znacznie szybciej niż w tradycyjnym procesie hodowlanym i bez wprowadzania obcego DNA z innych gatunków” – powiedział Jie Li z John Innes Center w Norwich, który kierował badaniami.

W tym przypadku naukowcy skupili się na enzymie znajdującym się w pomidorach, który normalnie przekształca prowitaminę D3 w cholesterol. Zmieniając ten enzym, naukowcom udało się zablokować szlak, dzięki czemu prowitamina D3 gromadzi się w owocach i liściach pomidorów.

Obliczyli, że ilość prowitaminy D3 w jednym owocu pomidora – po przeliczeniu na witaminę D3 – byłaby równa zawartości tej witaminy w dwóch średnich jajach lub w 28 gramach tuńczyka. Aby przekształcić to w aktywną witaminę D3, owoce nadal musiałyby być wystawione na działanie światła UVB lub mogłyby być potencjalnie uprawiane na zewnątrz, co naukowcy planują przetestować w nadchodzących próbach polowych.

„To dobry przykład wykorzystania technologii edycji genów do wprowadzenia bardzo konkretnych zmian w uprawie” – powiedział prof. Gideon Henderson, główny doradca naukowy w Departamencie Środowiska, Żywności i Spraw Wsi.

W przeciwieństwie do GMO, pomidory nie zawierają genów innych organizmów i teoretycznie mogły powstać w wyniku hodowli selektywnej – choć znacznie wolniej. Takie uprawy byłyby dozwolone na mocy proponowanej ustawy o technologii genetycznej (precyzyjnej hodowli), która, jak przewiduje sekretarz ds. środowiska, zostanie uchwalona w tym roku, potencjalnie umożliwiając udostępnienie pierwszej żywności z edytowanymi genami do 2023 r.

Profesor Cathie Martin z John Innes Centre, która nadzorowała badanie, powiedziała, że wykazano w nim potencjał edycji genów do poprawy właściwości odżywczych żywności.

„[Technika] prawdopodobnie mogłaby również dobrze działać w innych uprawach psiankowatych, takich jak papryka, chilli, ziemniaki i bakłażany”.

Kolejną korzyścią dla hodowców byłoby to, że do czasu uprawy pomidorów liście są zwykle odpadem, ale te z edytowanych roślin można wykorzystać do produkcji przyjaznych weganom suplementów witaminy D3 lub do wzbogacania żywności.

Badania zostały opublikowane w Nature Plants.

 

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. John Innes Centre; "Scientists Create Tomatoes Genetically Engineered To Boost Vitamin D"; scitechdaily.com; 2022-05-25;
4.8/5 - (16 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!