KLĘSKI ŻYWIOŁOWE, A CENY ŻYWNOŚCI. Podwyżki cen żywności.
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Globalny rynek żywności. Kataklizmy windują ceny żywności na świecie

Globalny rynek żywności. Kataklizmy windują ceny żywności na świecie

Ekologia.pl

Według prognoz Banku Światowego i FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) najbliższa dekada będzie stała pod znakiem drogiej żywności – czytamy w „Rzeczpospolitej”.

Jak wyglądają szacunki? W najbliższych latach ceny zbóż na świecie będą wyższe o jakieś 15 – 40 proc., oleju o ponad 40 proc., a nabiału o 15 – 45 proc. Jak napisała „Rzeczpospolita” o tym, że rynek żywności ma charakter globalny świadczy fakt, że ceny produktów spożywczych w Polsce windują ostatnie powodzie w Australii i Brazylii. Zresztą podobna sytuacja miała miejsce, gdy trzy lata wcześniej Australię nawiedziła katastrofalna susza.

Obecnie, rynki żywności na całym świecie przeżywają kolejną falę dynamicznego wzrostu cen. Powstał tzw. efekt kuli śniegowej – podwyżki cen jednego produktu, pociągają za sobą podwyżki kolejnego. Na przykład podwyżki cen pszenicy powodują, że więcej zapłacimy za pieczywo i produkty mączne.  Jak prognozują eksperci ING BSK ceny żywności mogą wzrosnąć o 4 proc. czyli więcej niż w 2010 roku, kiedy poszły w górę o 2,7 proc. – informuje „Rzeczpospolita”.

Dużym problemem w skali globalnej jest nie tylko kwestia drożejącej żywności, ale również nieprzewidywalność kształtowania się jej cen. Tak duże wahania mogą być spowodowane zmieniającym się klimatem – podkreślają eksperci.

Jednak podwyżki nie będą tak drastyczne, jak wcześniej zakładano.  Bowiem konsumpcja w Chinach i Indiach rośniej wolniej – To efekt mniejszego przyrostu ludności – mówi „Rz” Tasso Haniotis, dyrektor w Komisji Europejskiej.

Źródło: Rzeczpospolita

4.6/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments