Przetworzone mięso zabija
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Przetworzone mięso zabija

Przetworzone mięso zabija

Spożywanie przetworzonego, niskogatunkoweg mięsa, takiego jak bekon, kiełbasa czy wędzona szynka, może powodować raka. – wynika z badań World Health Organization (WHO).

Boczek, kiełbasa i szynka – obok papierosów – są główną przyczynę raka. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia, które umieściła przetwory mięsne w tej samej kategorii co azbest, alkohol, arsen i tytoń.


Wystarczy spożywać zaledwie dwa cieniutkie plasterki bekonu dziennie (około 50 gramów), by zwiększyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, trzustki i prostaty o 18 proc.

„Dla pojedynczej osoby ryzyko rozwoju raka jelita grubego jest niewielkie, jednak rośnie ono wraz ze wzrostem spożycia mięsa.” – powiedział dr Kurt Straif z Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC), która działa z ramienia WHO.

Jak można wytłumaczyć związek między spożyciem mięsa a ryzykiem zachorowania na nowotwór? Po pierwsze mięso gnije i fermentuje w jelitach, wydzielając przy tym kwasy moczowe i azotowe, które niszczą kosmki jelitowe, przez co nasze jelita są bardzie podatne na rakowacenie. Po drugie podczas poddawania mięsa wysokim temperaturom powstają związki rakotwórcze (nitrozaminy). Po trzecie czerwone mięso jest też podstawowym źródłem tłuszczów nasyconych, które we wcześniejszych badaniach powiązano np. z wyższym ryzykiem raka piersi i raka jelita grubego oraz z wyższym ryzykiem chorób serca i układu krążenia, jak nadciśnienie. Poza tym przetworzone mięso jest dodatkowo solone, wędzone lub dodawane są do niego związki azotu, co ma wydłużyć jego trwałość. A te dodatkowe substancje i procesy wpływają na wzrost ryzyka rozwoju raka.

Oczywiście WHO zaznacza, że spożycie mięsa ma też swoje zalety i zjedzenie od czasu do czasu kanapki z bekonem nie powinno nam zaszkodzić. Potrzebne jest raczej znaczne ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, a jeszcze większe ograniczenie spożycia mięsa przetworzonego oraz innych przetworzonych i solonych produktów zwierzęcych – przekonują badacze.

Ekologia.pl
4.5/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przetworzone mięso zabija to jest chore!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przeginacie pałę to co jeść ????????????????????????????/
robale ekologiczne z unii europejskiej

Rośliny jeść! Osoby na diecie roślinnej żyją dłużej :) https://www.youtube.com/watch?v=iaTNe1ON6S4