Wegańskie mięso może stać się tańsze niż wołowina już w 2023 r.
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Wegańskie mięso może stać się tańsze niż wołowina już w 2023 r.

Wegańskie mięso może stać się tańsze niż wołowina już w 2023 r.

Jednym z głównych powodów, dla których ludzie nie próbują roślinnych alternatyw dla mięsa, jest cena. Ale ponieważ ceny wołowiny i wieprzowiny stale rosną , a cena alternatywnych produktów roślinnych regularnie spada, oczekuje się, że różnica w kosztach zniknie do 2023 roku.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Good Food Institute (GFI) wraz z firmą badawczą Mindlab, konsumenci uznali cenę za drugi najważniejszy czynnik (poza smakiem) przy zakupie roślinnego mięsa. Chociaż sprzedaż detaliczna mięsa vegańskiego wzrosła średnio o 45 procent w 2020 r., dane Neilsona pokazują, że mięso roślinne w przeliczeniu na kilogram jest obecnie dwa razy droższe niż tradycyjna wołowina, trzy razy droższe niż wieprzowina i cztery razy droższe niż kurczak. W przypadku większości konsumentów zniwelowanie luki cenowej prawdopodobnie zwiększyłoby chęć zakupu produktów pochodzenia roślinnego.

„Osiągnięcie parytetu cenowego sprowadza się do skali” – powiedziała VegNews Emma Ignaszewski, Corporate Engagement Project Manager w GFI. „Sprawienie, by łańcuch dostaw mięsa oparty na roślinach był bardziej wydajny i bardziej odporny na ryzyko, może skutkować niższymi kosztami dla producenta – i ostatecznie bardziej przystępną ceną dla konsumenta”.

Autorzy badania zakładają, że gdy produkcja stanie się bardziej wydajna, a ceny mięsa będą nadal będą rosły, ceny mogą osiągnąć parytet w ciągu roku. Dodatkowe badania GFI sugerują, że mięso laboratoryjne może stać się konkurencyjne cenowo w stosunku do niektórych konwencjonalnych mięs zwierzęcych już w 2030 r..

„Nic z tego nie może się zdarzyć, jeśli konsumenci nie będą zadowoleni ze smaku produktów mięsnych pochodzenia roślinnego.” – powiedziała Ignaszewski.

Raport Good Food Institute wskazuje również na inne badanie przeprowadzone przez firmę inwestycyjną Blue Horizon i doradców biznesowych BCG. W raporcie z 2021 r. stwierdzono, że osiągnięcie parytetu cenowego byłoby najskuteczniejszą metodą podcięcia sprzedaży mięsa zwierzęcego. Podczas gdy konsumenci są motywowani zrównoważonym rozwojem i korzyściami zdrowotnymi, aby spróbować żywności pochodzenia roślinnego, różnice w cenach są istotnym czynnikiem odstraszającym. Raport przewiduje, że do 2032 r. pojawi się wystarczająca ilość alternatyw dla mięsa i nabiału, aby przyćmić sektor hodowli zwierząt pod względem udziału w rynku. Raport BCG przewiduje, że białka roślinne z soi, grochu i innych źródeł mogą po raz pierwszy osiągnąć parytet w 2023 r., ale inne alternatywy dla mięsa będą podążać za nimi.


Dlaczego ceny mięsa zwierzęcego rosną?

Według GFI na postęp w kwestii parytetu cen mięsa roślinnego mają wpływ nie tylko koszty produkcji, ale także efekty rynkowe, które podnoszą koszt tradycyjnych produktów mięsnych. Ostatnie zmiany w hodowli zwierząt, takie jak wyższe koszty, problemy z pracownikami i przerwy w łańcuchu dostaw, wpłynęły na cenę mięsa zwierzęcego. Jesienią 2021 r. konwencjonalne kategorie mięsa, takie jak wołowina, kurczak i wieprzowina, odnotowały dwucyfrowy wzrost cen w porównaniu z tym samym miesiącem w 2020 r.. Z kolei ceny mięsa roślinnego w porównaniu z poprzednim rokiem spadły lub pozostały takie same.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Nicole Axworthy; "Plant-Based Meat Will Be Cheaper Than Animal Meat Sooner Than You Think"; vegnews.com; 2022-02-08;
4.7/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

„Wegańskie mięso może stać się tańsze niż wołowina […]”

Tak, bo nie ma czegoś takiego, jak „wegańskie mięso”, więc z założenia nic nie kosztuje.