Boczniak białożółty (Pleurotus dryinus (Pers.) P. Kumm.)

Nazywany/a też: bedłka drewna, boczniak bladożółty, boczniak dębowy, boczniak korowaty

Tagi: jadalne
Boczniak białożółty to grzyb jadalny, który posiada bardzo łykowaty miąższ, z tego względu nie jest zbierany zbyt często.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Sezon

Boczniak białożółty rośnie od lipca do października.

Czy wiesz, że...
  • W Polsce występuje na terenie całego kraju. Liczne stanowiska tego grzyba odnotowano również w innych krajach w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej i Środkowej.
  • Grzyb ten jest podobny do boczniaka ostrygowatego - ten drugi nie posiada jednak miąższu, który przybiera kolor żółty, a ponadto na kapeluszu nie występują pozostałości osłony. Można go również pomylić z boczniakiem topolowym, który niemniej jednak posiada gładki kapelusz.

Występowanie

Boczniak białożółty jest bardzo popularny - spotkać go można w różnych miejscach, przede wszystkim w różnego typu lasach, parkach. Najczęściej rośnie na drzewach - na ogół na uszkodzonych. Buki i dęby to drzewa, na których grzyb ten rośnie szczególnie chętnie.

Wygląd

Kapelusz u młodych okazów boczniaka białożółtego jest wypukły, wraz z czasem staje się płaski. Przybiera barwę od białej do jasnoszarej, czasami mogą wystąpić odcienie żółtego. Kapelusz ma filcowato-włóknistą powierzchnię lub taką, która przypomina łuski, wraz z czasem staje się jednak gładki. Na jego krańcach można zobaczyć zwisające szczątki błony - tyczy się to w szczególności młodych okazów.

Blaszki nie są gęste, zbiegają na trzon. Mają odcień białawy - na początku, który zmienia się w odcień żółtawy wraz z wiekiem.

Trzon ma barwę białawą, natomiast u podstawy jest żółty. Jego powierzchnia jest taka sama jak w przypadku kapelusza: filcowato-łuseczkowata. U młodych okazów znaleźć można resztki osłony. Trzon może sięgać od 25 do 90 mm i mieć grubość od 10 do 35 mm.

Miąższ ma barwę białawą, wraz z czasem staje się żółtawy. Żółty odcień miąższu można zaobserwować również u grzybów uszkodzonych. Jest twardy i łykowaty, ładnie pachnie i jest łagodny w smaku.

Zarodniki o kształcie elipsoidalnym, bezbarwne. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Źródła nie podają żadnych właściwości boczniaka białożółtego, ponieważ ze względu na łykowaty miąższ grzyba nie jest on raczej zbierany i jadany.

Zastosowanie

Boczniak białożółty nie jest wykorzystywany w kuchni.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Stu\'s Images [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:Grzyby
Rodzaj:boczniak
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź