Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)

Nazywany/a też: kiepka, nicniczka, panienka, podróżniczek, podróżniczka, przydrożek, przydrożka, tanecznica, tańcownica, tańcówka, tańcujka, tańcula, tonderka, wieruszka, zawieruszka, zwiędlak przydrożny

Twardzioszek przydrożny, Thomas Pruß [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Twardzioszek przydrożny jest grzybem jadalnym. W Polsce jest pospolity.
  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Występuje od maja do listopada.

Czy wiesz, że...
  • Twardzioszka przydrożnego można pomylić z silnie trującymi lejkówkami – lejkówką liściową lub lejkówką odbieloną.
  • Twardzioszek charakteryzuje się higrofanicznością, czyli zmienia swój kolor pod wpływem warunków atmosferycznych.

Występowanie

Rośnie na łąkach, leśnych polanach, pastwiskach, polnych drogach. Najczęściej występuje w czarcich kołach. Dawniej grzyb ten zaliczał się do najczęstszych grzybów, ponieważ występował na glebie, która nawożona była odchodami pasącego się lub przechodzącego bydła. Dziś miejsca te nawożone są sztucznie, a to nie sprzyja występowaniu tego gatunku grzyba.

Wygląd

Kapelusz osiąga średnicę od 1 do 6 cm. Na początku ma dzwonkowaty kształt, później staje się płaski z tępym garbkiem. Przy brzegu jest słabo prążkowany, nagi, elastyczny. Barwa od skórzastożółtej do blado-czerwono-brązowej.
 
Blaszki rzadkie. Przy trzonie są wycięte i przyrastają ząbkiem. Mają barwę białawą. Po deszczu stają się ochrowe. W czasie suszy przybierają barwę kremową.

Trzon jest bardzo elastyczny, można go zgiąć nie łamiąc go. Osiąga 6-7 cm wysokości i ok 0,5 cm grubości. Barwy od białawożóltej do bladoochrowej.

Miąższ barwy białawej, o łagodnym smaku i przyjemnym zapachu.

Zarodniki eliptyczne, gładkie, białe. Wysyp zarodników biały do jasnokremowego.

Właściwości

Twardzioszek jadalny jest smacznym grzybem jadalnym. Wielu grzybiarzy bardzo docenia jego wyjątkowy, lekko orzechowy smak. Ze względu na małą średnicę kapelusza grzyb ten uznawany jest za mało wydajny.

Zastosowanie

Do jedzenia nadają się tylko kapelusze, ponieważ trzony są za twarde. Grzyby te można stosować jako dodatek do zup, sosów. Zmielony proszek z grzybów świetnie nadaje się jako przyprawa do wielu potraw. Kapelusze twardzioszka można również suszyć.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Twardzioszek przydrożny, Thomas Pruß [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Twardzioszek przydrożny, Thomas Pruß [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Twardzioszek przydrożny, Thomas Pruß [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsTwardzioszek przydrożny rośnie gromadnie. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Twardzioszek przydrożny. By Jewrzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy