Roślina ta występuje w licznych gatunkach na terenach charakteryzujących się ciepłym klimatem, czyli przede wszystkim w Afryce, Nowej Zelandii, Australii, niektórych rejonach Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Dziko rosnącym gatunkiem w Polsce jest kocanka piaskowa.
Składniki:
2 łyżki kwiatów kocanki
Woda
Kwiaty zalać 500 ml wody. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 5 minut. Tak sporządzony odwar należy pić 2 razy dziennie.
Wygląd
Kocanka piaskowa dorasta do 10-30 centymetrów wysokości. Roślina ma kolor popielatoszary, pokryta jest włoskami, które mają kolor srebrzysty. Łodyga jest rozgałęziona, wyrastają z niej liście. Kwiaty barwy pomarańczowo-żółto-złocistej, czasami mają barwę purpurową lub bladożółtą, są zebrane w koszyczki. Owoce to niełupki, które posiadają puch kielichowy.Zbiór
Zbiory koszyczków kwiatowych przeprowadza się w okresie od lipca do sierpnia. Suszenie należy przeprowadzić w przewiewnym miejscu. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza.Właściwości lecznicze
Kocanka znana jest ze swoich właściwości żółciopędnych oraz żółciotwórczych, dlatego stosuje się ją powszechnie w leczeniu schorzeń pęcherzyka żółciowego, kamicy żółciowej oraz schorzeń wątroby, takich jak na przykład niewydolność wątroby. Polecana wszystkim tym osobom, u których stwierdzono problemy dotyczące wytwarzania żółci. Kocanka sprawdza się także w leczeniu schorzeń dróg żółciowych, które związane są na przykład z jej zastojem, jak również w leczeniu pooperacyjnym dróg żółciowych. Dzięki właściwościom hamującym napięcie mięśni gładkich, działa lekko rozkurczowo. Wykorzystywana jest także do leczenia zaburzeń trawienia – pobudza apetyt, jest pomocna w niedokwaśności soków żołądkowych, zwiększa przyswajanie składników odżywczych, reguluje ruchy perystaltyczne jelit, łagodzi stany zapalane w obrębie błony śluzowej żołądka. Kwiat kocanki posiada również właściwości przeczyszczające oraz moczopędne.Praktyczne zastosowanie
Odwar stosowany w leczeniu kamicy dróg żółciowychSkładniki:
2 łyżki kwiatów kocanki
Woda
Kwiaty zalać 500 ml wody. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 5 minut. Tak sporządzony odwar należy pić 2 razy dziennie.