Pokrzywa jest chwastem rozpowszechnionym w całej kontynentalnej Europie oraz na Wyspach Brytyjskich. Występuje w Azji – od Afganistanu aż po środkowe Chiny, Ameryce Północnej i Południowej, Afryce Północnej i Południowej (również w Etiopii). Rośnie także na Bliskim Wschodzie, Islandii, Grenlandii, Wyspie Świętej Heleny, wyspach Morza Śródziemnego oraz Nowej Zelandii
Składniki:
2 łyżki suszonych lub świeżych liści pokrzywy
Woda
Liście zalać wrzątkiem. Zaparzyć pod przykryciem przez 10 minut. Przecedzić. Tak powstały napar jest gotowy do picia.
Wygląd
Łodyga pokrzywy sięga zazwyczaj do 1,5 m wysokości, niemniej jednak zdarza się, że osiąga nawet do 3 m wysokości. Bardzo charakterystyczną cechą łodygi pokrzywy jest to, że pokryta jest ona parzącymi włoskami. Na łodydze osadzone są liście, które są na brzegu piłkowane. Włoski parzące w mniejszej ilości znajdują się na górnej stronie liścia, pod spodem jest ich znacznie więcej. Pokrzywa jest zazwyczaj dwupienna, oznacza to, że na różnych roślinach występuje kwiaty żeńskie i męskie. Kwiaty osiągają do 1,5 mm średnicy. Owoc to jednonasienny orzeszek, który osiąga długość do 1,2 mm. Jedna pokrzywa jest w stanie wytworzyć około 22 tysięcy owoców.Zbiór
Zbiór pokrzywy przeprowadza się w okresie od marca do maja. Zaleca się założenie rękawiczek, aby nie poparzyć rąk. Podczas zbiorów zbiera się tylko młode wierzchołki pędów.Właściwości lecznicze
Surowcem leczniczym jest liść, korzeń i ziele pokrzywy. Z korzenia pokrzywy wytwarza się wyciągi wodno-alkoholowe, które są bardzo pomocne w leczeniu prostaty – nie likwidują choroby, ale spowalniają jej rozwój w początkowym okresie. Pokrzywa posiada właściwości moczopędne, dlatego stosuje się ją przede wszystkim do leczenia chorób układu moczowego, w tym przede wszystkim podczas zapaleń pęcherza, stanów zapalnych dróg moczowych czy w kamicy nerkowej. Polecana jest również do ochrony nerek osobom, u których występuje duże ryzyko ich uszkodzenia, na przykład w przypadku zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Pokrzywa naturalnie wzmacnia układ odpornościowy i jest idealna do leczenia anemii – wzmaga produkcję czerwonych krwinek. Polecana jest do normalizowania ciśnienia krwi oraz pomaga w zaburzeniach krążenia. Liście i ziele pokrzywy są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cukru we krwi, dlatego poleca się je stosować w przypadku cukrzycy bądź w profilaktyce tej choroby. Doskonale reguluje przemianę materii poprawiając perystaltykę jelit. Korzystnie wpływa na działanie takich organów wewnętrznych jak trzustka, wątroba czy żołądek. Pokrzywa posiada właściwości oczyszczające – oczyszcza organizm z wszelkich toksyn, dlatego poleca się ją stosować na przykład po antybiotykoterapii, do oczyszczania wątroby, czy w chorobach takich jak dna moczanowa. Roślina ta jest polecana w alergiach oraz problemach z układem kostnym, a także w profilaktyce chorób kostnych. Sprzyja szybszemu zrastaniu się kości, sprawia, że stają się one mocniejsze. Pokrzywa używana jest również w formie zewnętrznej – do leczenia owrzodzeń, ran, czyraków. Likwiduje obrzęki, ponieważ zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.Praktyczne zastosowanie
Napar z pokrzywy na oczyszczenie organizmu, lepsze trawienieSkładniki:
2 łyżki suszonych lub świeżych liści pokrzywy
Woda
Liście zalać wrzątkiem. Zaparzyć pod przykryciem przez 10 minut. Przecedzić. Tak powstały napar jest gotowy do picia.