Rozmaryn w formie dzikiej występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Ponadto jest rośliną uprawianą w wielu miejscach na całym świecie.
Surowiec leczniczy, czyli liście rozmarynu, zbiera się w okresie od maja do września w postaci całych gałązek. Gdy gałązki będą odpowiednio wysuszone można wówczas oddzielić je od liści. Suszenie można przeprowadzić w formie naturalnej – w cieniu lub w suszarni, wówczas temperatura suszenia nie może przekraczać 35 stopni Celsjusza.
Roślina polecana jest przede wszystkim do leczenia problemów związanych z układem trawiennym – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, poprawia łaknienie, działa rozkurczowo na cały układ trawienny, zwiększa przyswajanie pokarmów i pobudza trawienie. Ma działanie przeciwzapalne. Wykorzystywana jest do leczenia stanów zapalnych dróg moczowych oraz pęcherza moczowego. Leczy także stany zapalne wątroby oraz dróg żółciowych. Napar z rozmarynu działa wzmacniająco na układ nerwowy oraz ogólnie wzmacniająco na cały organizm. Poleca się go w szczególności osobom osłabionym, starszym oraz rekonwalescentom. Surowiec działa przeciwbiegunkowo. Ma działanie ściągające. Wykorzystuje się go również w sposób zewnętrzny, ponieważ ma działanie rozgrzewające. W efekcie sprawdza się doskonale w przynoszeniu ulgi w bólach reumatycznych oraz mięśniowych. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu, rozmaryn można wykorzystywać do leczenia bakteryjnych chorób skóry. Rozmaryn ma również właściwości przeciwalergiczne oraz przeciwpasożytnicze – do wyeliminowania pasożytów polecany jest olejek z rozmarynu.
Składniki:
Liście zalać szklanką wrzącej wody. Zostawić do naciągnięcia pod przykryciem na około 20 minut. Pić 3-4 razy dziennie po ok 100 ml naparu.
Wygląd
Krzew może osiągać wysokość do 2 metrów. Łodyga rośliny drewnieje w drugim roku. Liście mają kształt równowąskolancetowaty. Od spodu są biało lub szaro omszone, od góry są ciemnozielone. Kwiaty mają barwę niebieską lub różową, są osadzone w pachwinach liści. Owoc to rozłupnia. Cała roślina wydziela przyjemny zapach, który przypomina kamforę.Uprawa i zbiór
Roślinę można uprawiać w doniczkach. W przypadku uprawy doniczkowej należy pamiętać o tym, by co roku ją przesadzać. Na zimę należy przenieść ją do pomieszczenia, ponieważ już poniżej 9 stopni Celsjusza może obumrzeć. Trzeba pamiętać również o tym, by nadmiernie jej nie podlewać.Surowiec leczniczy, czyli liście rozmarynu, zbiera się w okresie od maja do września w postaci całych gałązek. Gdy gałązki będą odpowiednio wysuszone można wówczas oddzielić je od liści. Suszenie można przeprowadzić w formie naturalnej – w cieniu lub w suszarni, wówczas temperatura suszenia nie może przekraczać 35 stopni Celsjusza.
Właściwości lecznicze
Rozmaryn zawiera olejki lotne, garbniki, fitoestrole, flawonoidy, kwasy organiczne oraz gorycze.Roślina polecana jest przede wszystkim do leczenia problemów związanych z układem trawiennym – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, poprawia łaknienie, działa rozkurczowo na cały układ trawienny, zwiększa przyswajanie pokarmów i pobudza trawienie. Ma działanie przeciwzapalne. Wykorzystywana jest do leczenia stanów zapalnych dróg moczowych oraz pęcherza moczowego. Leczy także stany zapalne wątroby oraz dróg żółciowych. Napar z rozmarynu działa wzmacniająco na układ nerwowy oraz ogólnie wzmacniająco na cały organizm. Poleca się go w szczególności osobom osłabionym, starszym oraz rekonwalescentom. Surowiec działa przeciwbiegunkowo. Ma działanie ściągające. Wykorzystuje się go również w sposób zewnętrzny, ponieważ ma działanie rozgrzewające. W efekcie sprawdza się doskonale w przynoszeniu ulgi w bólach reumatycznych oraz mięśniowych. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu, rozmaryn można wykorzystywać do leczenia bakteryjnych chorób skóry. Rozmaryn ma również właściwości przeciwalergiczne oraz przeciwpasożytnicze – do wyeliminowania pasożytów polecany jest olejek z rozmarynu.
Praktyczne zastosowanie
Napar z rozmarynu na zaburzenia układu pokarmowegoSkładniki:
- 1 łyżka suszonych albo świeżych liści rozmarynu
- Woda
Liście zalać szklanką wrzącej wody. Zostawić do naciągnięcia pod przykryciem na około 20 minut. Pić 3-4 razy dziennie po ok 100 ml naparu.