Adaks (Addax nasomaculatus)

Nazywany/a też: addaks

Źródło: Corel Stock Photo
Długość ciała adaksa wynosi 150 -170 cm (czasami sięga 2 m), wysokość w kłębie to 95 -115 cm, waga 60 -125 kg, długość ogona 25 -35 cm, długość rogów 72 -90 cm. Rogi są wygięte do tyłu i śrubowato skręcone. Na ich powierzchni występują regularne, pierścieniowate zgrubienia. Sierść jest krótka, gęsta, barwy piaskowej latem, a szarobrązowej zimą. Na głowie widać kępki dłuższych włosów. Samce są nieco ciemniejsze od samic. Wokół oczu wyraźnie rysują się białe plamy, odcinające się od ciemnego czoła. Brzuch i nogi mają białawe zabarwienie. Kopyta są płaskie i szerokie.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Adaks zamieszkuje najsuchsze stepy i obszary pustynne Sahary. Jego liczebność wciąż spada.
Czy wiesz, że...Istnieje kilka czynników powodujących ciągły spadek liczebności adaksa. Należy do nich zmniejszanie się obszarów naturalnego środowiska (pustynnienie sawanny, wkraczanie człowieka na tereny wcześniej przez niego nie zajmowane), duża wartość mięsa i skóry adaksa oraz to, że jest on łatwym łupem dla drapieżników.

Tryb życia

Adaks jest antylopą najlepiej przystosowaną do warunków pustynnych. Jej szeroko rozstawione racice umożliwiają poruszanie się po sypkim piasku. Zwierzę to wykazuje także dużą odporność na brak wody, bez której wytrzymuje nawet kilka miesięcy. Tworzy stada liczące od 5 do 20 sztuk, którym przewodzi stary samiec. Jest płochliwa, ucieka szybko i wytrwale, ale nie należy do najszybszych antylop.

Odżywianie

Pożywieniem adaksa jest roślinność pustynna, z której czerpie ona także wilgoć zastępującą jej wodę nieraz przez całe miesiące. W poszukiwaniu pokarmu adaks potrafi odbywać długie wędrówki na ogromne odległości.

Rozmnażanie i rozwój

Samica adaksa rodzi tylko jedno młode po ciąży trwającej ok. 11 miesięcy. Ma to miejsce zimą lub wczesną wiosną.
Adaks, Addax nasomaculatus, Addax Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Adaks, Addax nasomaculatus, AddaxAdaks, Addax nasomaculatus, Addax
Adaks, Addax nasomaculatus, Addax

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Wołowate
Rodzaj:Addax
Gatunek:Adaks
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy