Bielik (Haliaeetus albicilla)

Zdjęcie - Puchaczka/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
W Polsce jest to największy ptak drapieżny – rozpiętość skrzydeł sięga nawet 240 cm. Osobniki dorosłe ubarwione brunatno z jasną głową i szyją, potężny dziób o barwie żółtej. Dymorfizm płciowy prawie nie występuje, samice są tylko nieznacznie mniejsze od samców. Osobniki młodociane upierzone także ciemnobrunatno, ogon i dziób są ciemne, jaśniejące z wiekiem. Nogi żółte o nieopierzonych skokach.
  1. Biotop
  2. Występowanie
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Biotop

Gniazduje na starodrzewach, w sąsiedztwie otwartych zbiorników wodnych.
Czy wiesz, że...

Występowanie

Północna, środkowa i wschodnia Europa. Ponadto: Islandia, Grenlandia oraz północna i środkowa Azja. W Polsce nieliczny ptak lęgowy, gniazduje głównie na wschodzie i północy kraju.

Lęgi

Gniazda buduje na drzewach. Samica składa 2 jaja w marcu albo kwietniu. Wyprowadza jeden lęg w roku. Jaja wysiadują oboje rodziców przez ok.  40 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 2 miesiącach. Dojrzałość osiągają w 5 roku życia.

Pokarm

Żywi się przede wszystkim rybami, ale mogą być także ptaki oraz ssaki. W wyjątkowych przypadkach zjada padlinę.
Bielik Zdjęcie - Puchaczka/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

BielikBielikBielikBielikBielikBielikBielikBielikBielikBielikBielik
BielikBielikBielikBielikBielikBielikBielikBielikBielikBielikBielik

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzaj:Haliaeetus
Gatunek:Bielik
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy