Gęś zbożowa (Anser fabalis)

Nazywany/a też: posiewnica

Gęś zbożowa, fot. Ihor Hvozdetskyi/Shutterstock
Duży ptak wodny wielkości gęgawy. W okresie zimowym tworzy duże stada. W locie na końcu ogona widoczny wąski, biały pasek. Zauważalny również jednolicie ciemny spód i dosyć ciemny wierzch skrzydeł.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Ubarwienie ciała brązowo szare. Głowa ciemnobrązowa. Tęczówka oczna ciemna. Dziób żółty, a na nasadzie oraz końcu czarny. Profil dzioba jest wklęsły. U niektórych występuje biała obwódka przy nasadzie dzioba. Długość ciemnej szyi zmienna, w zależności od podgatunku. Na pokrywach skrzydeł oraz lotkach trzeciorzędowych białe brzegi. Grzbiet, kuper oraz ogon są ciemnobrązowe. Boki ciała ciemne. Podogonie białe. Nogi pomarańczowe bądź ciemnoczerwone. Dymorfizm płciowy nie jest widoczny u tego gatunku, choć samce są większe od samic. Osobniki młodociane różnią się od dorosłych jaśniejszą barwą dzioba i nóg. Podgatunek opisywanej gęsi ssp. rossicus jest podobny do gęsi krótkodziobej (ciemniejszej odmiany), ma równie krótki dziób i stosunkowo krótką szyje. Rozróżnić je można po mniejszej ilości pomarańczowej barwy na dziobie u zbożowej.
Czy wiesz, że...W Polsce na zimowiskach ptak ten gromadzi się bardzo licznie. Liczebność w niektórych miejscach sięga kilkudziesięciu tysięcy osobników (w Parku Narodowym "Ujście Warty").

Występowanie

Gęś zbożowa jest szeroko rozpowszechniona w północnej Europie oraz w północnej i środkowej Azji. Na zimowiska odlatuje na południe, głównie do zachodniej Europy i wschodniej Azji. Sporadycznie zalatuje do południowej Azji i północnej Afryki. W Polsce regularnie spotykana na przelotach i bardzo licznie zimuje.

Biotop

Gniazduje na obszarach podmokłych tajgi i tundry. Poza okresem rozrodczym spotykana w dużych stadach na rozległych terenach otwartych z niską roślinnością: polach, łąkach, stepach i zbiornikach wodnych.

Lęgi

Gnieździ się na ziemi, w pobliżu wody. Gniazdo wyściela duża ilością puchu. Wyprowadza jeden lęg w roku (od kwietnia do czerwca). Samica składa od 4 do jasnych 6 jaj. Czas wysiadywania wynosi 27-29 dni. Osobniki młodociane stają się lotne po około 6 tygodniach. Dojrzałość płciową osiąga w drugim bądź trzecim roku życia.

Pokarm

Jak inne gęsi roślinożerna. Zjada rośliny wodne, ale również chętnie „pasie się” na lądzie.
Gęś zbożowa, fot. Ihor Hvozdetskyi/Shutterstock Gęś zbożowa, fot. Ihor Hvozdetskyi/Shutterstock

Galeria zdjęć

Gęś zbożowa, fot. Ihor Hvozdetskyi/ShutterstockGęś zbożowa, fot. GUIDO BISSATTINI/Shutterstock
Gęś zbożowa, fot. feathercollector/ShutterstockStado gęsi zbożowych, fot. Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzina:Kaczkowate
Rodzaj:Anser
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź