Kaszalot (Physeter catodon)

Nazywany/a też: potwal, potwal olbrotowiec

Źródło: NOAA/www.nefsc.noaa.gov
Samce tego gatunku są nawet dwukrotnie większe i cięższe od samic. Ich długość dochodzi do 20 m, a masa ciała sięga nawet 70 ton, chociaż na ogół mieści się w granicach 35 -50 t. Najbardziej charakterystyczną cechą kaszalota jest olbrzymia głowa, tępo ścięta z przodu, która zajmuje 1/3 długości całego ciała. Płetwy grzbietowej brak, w jej miejsce widnieje garb i wybrzuszenia. Przednie płetwy są stosunkowo niewielkie. Czaszka ma wyraźnie asymetryczny kształt, otwór nosowy znajduje się po lewej stronie głowy w pobliżu pyska. Na żuchwie znajduje się od 36 do 56 zębów o długości 20 cm. Ubarwienie jest ciemnoszare na grzbiecie i nieco jaśniejsze na bokach i stronie brzusznej. Przód ciała często jest pokryty kolistymi bliznami i jaśniejszymi plamami. 
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Areał występowania kaszalota obejmuje głębokie wody mórz i oceanów stref umiarkowanych i tropikalnych. Starsze samce po okresie godowym przenoszą się w chłodniejsze rejony -ku biegunom. Jest to gatunek silnie zagrożony wyginięciem w środowisku naturalnym w nieodległej przyszłości.  
Czy wiesz, że...
  • Kaszalot jest najgłębiej nurkującym wielorybem ( stwierdzono jego obecność na głębokości 1 134 m) i potrafi pozostawać pod powierzchnią wody ponad godzinę.

Tryb życia

Kaszalot jest zwierzęciem stadnym. Tworzy grupy składające się na ogół z 10 -20 osobników. Zazwyczaj są to samice z potomstwem, bądź haremy samic z samcem. W czasie wędrówek grupy łączą się w duże stada liczące nawet 200 osobników. W stadzie rozwijają się silne więzi społeczne, zwierzęta porozumiewają się ze sobą za pomocą bogatego repertuaru wysokich dźwięków. Opisywane są sytuacje, w których stado pomagało rannemu towarzyszowi otaczając go pierścieniem i wypychając na powierzchnię wody. Przed zanurzeniem się przyjmuje pozycję pionową, ogon wystawiając ku górze. 

Odżywianie

Pokarm kaszalota stanowią kałamarnice, olbrzymie ośmiornice, mątwy i głębinowe ryby. Jednak zdarza się, że walenie te zjadają rekiny i płaszczki. Ich przełyk jest tak szeroki, że byłyby w stanie połknąć człowieka.

Rozmnażanie i rozwój

Kopulacja i poród odbywają się w wodach podzwrotnikowych i strefy umiarkowanej. Po kopulacji samce przenoszą się w chłodniejsze rejony. Po ciąży trwającej 14 -16 miesięcy rodzi się zwykle 1 młode, które samica karmi przez rok. Dojrzałość płciową osiąga ono w wieku 7 -11 lat i jeśli jest samcem w tym okresie opuszcza stado i dołącza do grupy innych młodych samców. Długość życia kaszalota może sięgać 70 lat.
Kaszalot,sperm whale, Physeter macrocephalus Źródło: NOAA/www.nefsc.noaa.gov

Galeria zdjęć

Kaszalot,sperm whale, Physeter macrocephalus
Kaszalot młody,sperm whale, Physeter macrocephalus

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Walenie
Rodzaj:Physeter
Gatunek:Kaszalot
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy