Wół piżmowy (Ovibos moschattus)

Nazywany/a też: piżmowół

Wymiary/Budowa

Dł. ciała 190-245 cm, dł. ogona 9-14 cm, wys. (masywny tułów ma jednakową wysokość w kłębie i w zadzie) 120-151 cm, masa ciała 180-410 kg. Samce większe od samic. Zarówno samce, jak i samice posiadają szerokie rogi dł. do 73,7 cm zakręcone do dołu i na zewnątrz, tworzą na łbie coś w rodzaju hełmu. Barwa ciemnobrązowa do czarnej z jasnym zadem i kończynami. Grubą sierść (jednakowo gęstą na pysku i na kończynach!) tworzą długie wierzchnie włosy chroniące przed deszczem i śniegiem, które formują swoiste osłony o długości 60-70 cm po obu stronach ciała. Miękkie, gęste futro strony brzusznej zatrzymuje powietrze, izolując zwierzę od zimna. Innymi przystosowaniami do warunków klimatycznych zamieszkiwanej przez niego strefy jest niski wzrost, ogromny garb tłuszczowy i wysokie osadzenie małych raciczek oraz wielkie, szerokie racice, pomocne przy rozkopywaniu śniegu. Nazwa wół piżmowy wywodzi się od substancji o mocnym zapachu wydzielanej przez samce w czasie godów.
Wół piżmowy, Ovibos moschatus, muskox Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Wół piżmowy, Ovibos moschatus, muskox
Wół piżmowy, Ovibos moschatus, muskox

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Krętorogie
Rodzaj:Ovibos
Indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy