Z normalnym rzeźnikiem nie mamy nic wspólnego

Pomysł na wegańskiego rzeźnika zrodził się w głowach dwóch braci, Igora i RafałaPomysł na wegańskiego rzeźnika zrodził się w głowach dwóch braci, Igora i Rafała

Joanna Szubierajska: Co to za rzeźnik, w którym nie kupimy ani łopatki ani wątróbki, schabu?



Igor, Rafał: Tak, dokładnie. Rzeźnik to oczywiście nazwa umowna, bo z normalnym rzeźnikiem nie mamy nic wspólnego. W naszym sklepie będzie można kupić zamienniki tradycyjnych mięs, które będą smakowały niemal identycznie do swoich odpowiedników, ale będą produkowane bez cierpienia zwierząt.

Skąd pomysł na stworzenie miejsca, gdzie będzie można kupić bezmięsne mięso?

Bardzo długo chcieliśmy zrobić coś w świecie roślinnej kuchni. Obserwowaliśmy jak działają z powodzeniem różne rozwiązania w zachodniej Europie czy USA. Uznaliśmy, że stworzenie Bezmięsnego Mięsnego to ciekawy pomysł i postanowiliśmy robić to na maksa.

Kto stoi za Vegan Baczer?

Vegan Baczera tworzymy we dwóch - Igor i Rafał. Jesteśmy braćmi ciotecznymi, a nasze mamy są rodzonymi siostrami. Razem
Rzeźnik to nazwa umowna, bo z normalnym rzeźnikiem nie mamy nic wspólnego. W naszym sklepie będzie można kupić zamienniki tradycyjnych mięs, które będą smakowały niemal identycznie do swoich odpowiedników, ale będą produkowane bez cierpienia zwierząt.
zrobiliśmy już kilka projektów, ale ten jest tym najlepszym.

Co będzie można dostać w Vegan Baczer?

Chcemy, żeby można było u nas dostać niemal każdy odpowiednik mięsa. Teraz jest to boczek, pepperoni i pieczeń, ale plany mamy dużo dalej idące - chociażby salceson, mortadelę czy kaszankę. Ogranicza nas tu tylko wyobraźnia :)

Boczek? Z roślin? Czy to w ogóle możliwe?

Oczywiście! Nasz boczek udowadnia, że rośliny boczek może smakować tak dobrze albo i nawet lepiej od tego tradycyjnego.

Nie jesteście wegetarianami, a chcecie założyć sklep z wegańskimi produktami. Pewnie niektórzy zarzucają Wam hipokryzję

Dostajemy różne opinie, również te oceniające nas i nasze przedsięwzięcie negatywnie. Staramy się brać sobie wszystkie (no może poza zwykłym hejtem ;) ) do serca. Nasz sklep miał być z założenia dla wszystkich - wegetarian, wegan, ale i mięsożerców. No i tak jest - połowa naszych zamówień trafi do osób, które w swoich jadłospisach mają produkty odzwierzęce. Ważne, żeby ograniczać, nawet małymi krokami, spożycie mięsa i mamy nadzieje, że nasze przedsięwzięcie się do tego przyczyni.
W sklepie będzie można kupić zamienniki tradycyjnych mięs, które będą smakowały niemal identycznie do swoich odpowiedników, ale będą produkowane bez cierpienia zwierząt



Macie jakieś swoje ulubione wegańskie dania?

Oczywiście - hummus, falafel, no i oczywiście wszystkie nasze bezmięsne mięsa :)

Dla kogo będzie Vegan Baczer?

Vegan Baczer będzie zarówno dla osób roślino i jak i mięsożernych. Chcielibyśmy, aby to było miejsce, w którym każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie w 100% roślinnej wersji. Wierzymy, że może nam się to udać!

Parówki z soi, boczek z tofu. Po co weganom substytuty mięsnych potraw?

Substytuty nie są potrzebne tylko weganom, ale wszystkim. Osobom niejedzącym mięsa pozwalają na jedzenie produktów o smaku mięsa bez krzywdzenia zwierząt. Osobom mięsożernym z kolei pozwalają ograniczać jego spożycie bez konieczności utraty smaków, które znają i lubią.

Kiedy możemy spodziewać się innowacyjnego sklepu w stolicy?

Obecnie trwa nasza akcja na http://www.veganbaczer.pl/ . Jej koniec jest zaplanowany do 6 sierpnia. Jeśli zbierzemy 1000 zamówień to uruchomimy pierwszy tego typu sklep online, który będzie dostępne dla wszystkich na terenie kraju. Jeśli natomiast zbierzemy 2000 zamówień to chcielibyśmy uruchomić sklep stacjonarny na terenie Warszawy jeszcze w tym roku.

A co jeżeli nie uda się zebrać odpowiedniej ilości środków?

Wszyscy, którzy obecnie nas wspierają, nie ponoszą żadnego ryzyka. Dostarczymy wszystkie paczki, lecz nie będziemy wtedy w stanie uruchomić sklepu. Patrząc jednak na zaangażowanie ludzi, wierzymy, że nasz plan może naprawdę się udać!

Dziękuję za rozmowę

W sklepie będzie można kupić zamienniki tradycyjnych mięs, które będą smakowały niemal identycznie do swoich odpowiedników, ale będą produkowane bez cierpienia zwierząt



Joanna Szubierajska, Ekologia.pl


Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy