Cukrzyca typu II a rak wątroby
Ekologia.pl Zdrowie Cukrzyca typu II a rak wątroby

Cukrzyca typu II a rak wątroby

Cukrzyca typu II jest czynnikiem wyraźnie zwiększającym ryzyko zachorowania na raka wątroby – dowodzą włoskie badania.

Cukrzyca, a nowotwory

Fot. Proxima Studio/Shutterstock

Z dotychczasowych doniesień wynikało, że istnieje związek między cukrzycą typu II a występowaniem u pacjentów guzów nowotworowych, zwłaszcza raka wątroby. Nie ustalono jednak, czy cukrzyca faktycznie predysponuje do tego raka, czy odwrotnie. Aby to sprawdzić, naukowcy włoscy ze szpitala w Pordenone objęli badaniami 465 pacjentów z pierwotnym rakiem wątroby oraz 490 zdrowych osób, dobranych pod względem wieku i płci.

Analiza potwierdziła, że cukrzyca typu II znacznie podnosi ryzyko zachorowania na raka wątroby, niezależnie od innych czynników predysponujących do tego nowotworu, takich jak zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu B, typu C czy nadużywanie alkoholu. Naukowcy wykazali, że w większości badanych przypadków cukrzyca typu II występowała wcześniej niż doszło do rozwoju raka wątroby.

Okazało się też, że na raka wątroby częściej cierpieli pacjenci leczeni insuliną (zwłaszcza mężczyźni). Ponieważ terapia ta podnosi poziom insuliny we krwi, naukowcy podejrzewają, że właśnie to może przyczyniać się do rozwoju raka wątroby. Konieczne są jednak dalsze badania tych zależności.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. World Journal of Gastroenterology;
4.9/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!