Curry może zapobiegać demencji
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Curry może zapobiegać demencji

Curry może zapobiegać demencji

Dwa lub trzy posiłki z dodatkiem indyjskiej przyprawy curry tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.

Zdaniem naukowca ochronny wpływ ma mieć kurkumina, występująca w kurkumie, przyprawie będącej głównym składnikiem curry. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że zapobiega ona wzrostowi blaszek amyloidu w mózgu (amyloid jest uważany za przyczynę demencji).


Od dawna zaobserwowano, że w hinduskich społecznościach, w których spożywa się dużo kurkuminy bardzo rzadko występuje choroba Alzheimera. Prowadzone są badania kliniczne, które mają sprawdzić, czy rzeczywiście występuje związek pomiędzy demencją a spożyciem kurkuminy.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Duke University w Północnej Karolinie;
4.7/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments