Długowieczność w garści orzechów
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Długowieczność w garści orzechów

Długowieczność w garści orzechów

Niewielka garści orzechów dziennie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu – wynika na najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma „International Journal of Epidemiology”
  
Badacze z Maastricht University odkryli podczas 10 letnich doświadczeń, że u osób, które spożywały około 10 gramów orzechów dziennie, ryzyko przedwczesnego zgony spadło o 23 proc. Orzechy ziemne zapewniały co najmniej tak samo duże spadki wskaźnika śmiertelności, co orzechy drzewne. Takich korzyści nie zaobserwowano przy spożywaniu masła orzechowego, które jest bogate w sól i tłuszcze. – zwracają uwagę badacze.

W badaniu wzięło ponad 120 tysięcy Holendrów, kobiet i mężczyzn w wieku 55-69 lat, u których kontrolowano styl życia i stan zdrowia w 1986 roku i 10 lat później. Przedwczesne ryzyko zgonu z powodu cukrzycy, raka, chorób układu oddechowego i neurodegeneracyjnych był niższy wśród osób, które spożywały orzechy, niż u osób, które orzechów nie jadły. Efekty są takie same u kobiet i mężczyzn.

Ryzyko zgonu było średnio niższe średnio o 23 proc.. Biorąc pod uwagę konkretne choroby, to ryzyko śmierci przypadku schorzeń neurodegeneracyjnych malało o 45 proc., w przypadku chorób układu oddechowego o 39 proc., a w przypadku cukrzycy – o 30 proc.

Prof Piet van den Brandt, który prowadził badania powiedział: „To było niezwykłe, że obniżenie śmiertelności obserwowano już na poziomie konsumpcji 15g orzechów lub fistaszków dziennie. Wyższe spożycie nie powodowało dalszego spadku ryzyka zgonu.”

4.6/5 - (14 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments