Nietolerancje pokarmowe – objawy, diagnoza i leczenie
Zdiagnozowanie nietolerancji pokarmowej może sprawiać trudności, ponieważ często powoduje ona niespecyficzne objawy. Nierzadko dolegliwości występują po 3 dniach od spożycia danego produktu. Jeśli jednak często dokuczają ci bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia czy mdłości, skonsultuj się z lekarzem. Specjalista zleci odpowiednie badania, aby postawić diagnozę i wdrożyć leczenie!
Nietolerancja pokarmowa może wynikać z niedoboru lub braku enzymów odpowiedzialnych za rozkład histaminy, fruktozy czy laktozy. Niekiedy dolegliwości są spowodowane uszkodzeniem kosmków, do czego przyczyniają się antybiotyki, alkohol, niesterydowe leki przeciwzapalne lub chemioterapeutyki. Objawy zazwyczaj pojawiają się po kilku godzinach, chociaż mogą wystąpić nawet po 72 godzinach. Nie są one związane z nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na spożycie określonego produktu.
Do najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowej zaliczamy:
• bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, wymioty;
• utratę apetytu;
• nieprzyjemny zapach z ust;
• problemy skórne, w tym łuszczycę, wysypkę i trądzik;
• uporczywe migreny;
• przewlekłe zmęczenie;
• nasilenie chorób autoimmunologicznych;
• osłabienie odporności.
Jakie badania wykonać na nietolerancję pokarmową?
Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową, umów się do lekarza rodzinnego. Specjalista przeprowadzi szczegółowy wywiad, a w razie potrzeby skieruje cię do gastroenterologa i dietetyka. Nie wprowadzaj samodzielnie diety eliminacyjnej, bo w ten sposób narazisz się na niedobory pokarmowe. Możesz natomiast prowadzić dzienniczek żywieniowy, w którym będziesz notować wszystkie posiłki. Zapisuj, czy po ich spożyciu pojawiły się niepokojące dolegliwości. W ten sposób ułatwisz specjaliście postawienie diagnozy.
Aby zdiagnozować nietolerancję laktozy, warto wykonać wodorowy test oddechowy. Badanie przeprowadza się przede wszystkim u osób, które zmagają się ze wzdęciami, zaparciami i bólem brzucha. W ten sposób można ustalić, czy wspomniane dolegliwości są spowodowane przez nietolerancję pokarmową, zespół jelita drażliwego czy SIBO.
Lekarz może też skierować pacjenta na badanie krwi, aby określić poziom przeciwciał IgG dla konkretnych składników pokarmowych. Warto również wykonać testy DNA na nietolerancje pokarmowe, które pozwalają wykryć polimorfizmy w genach odpowiadających za przemiany metaboliczne. W ten sposób ustala się ryzyko genetycznie uwarunkowanych nietolerancji określonych składników diety.
Jak leczy się nietolerancję pokarmową?
W przypadku łagodnych lub umiarkowanych dolegliwości wprowadza się dietę rotacyjną na 6–12 miesięcy. Polega ona na spożywaniu raz na 3–4 dni produktów, które ci szkodzą, a przez resztę czasu pokarmów dobrze tolerowanych. Jeśli jednak jakieś składniki wywołują silne reakcje, specjalista zaleci dietę eliminacyjną. Zakłada ona ich całkowite wykluczenie z jadłospisu. Produkty odstawia się stopniowo, aby stwierdzić, czy rzeczywiście odpowiadają za uciążliwe objawy. Dietę eliminacyjną należy prowadzić pod kontrolą lekarza lub dietetyka. W ten sposób unikniesz niedoborów składników pokarmowych.
art. sponsorowany




