Produkty typu light w diecie. Czy produkt light są zdrowe?
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Waga ciężka produktów typu light

Waga ciężka produktów typu light

Jeżeli dbasz o linię i sprawdzasz wartość kaloryczną produktów w sklepach dostępne są także produkty light, które zawierają zdecydowanie mniej kalorii. Co tak naprawdę kryje się pod określeniem „żywność light”? Czy produkty typu light są zdrowe? Czy warto włączyć je do diety?

Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani produktami typu light, ale bardzo istotną rolę w ich wyborze nadal odgrywa smak.  Co kryje się za nazwą „light”? W kwestii nazewnictwa produktów light są ścisłe unormowania prawne określone przez Unię Europejską.

– Produkt jest light wyłącznie wtedy, kiedy jego kaloryczność ograniczona jest o 30 proc. Wielu producentów, którzy nie mogą spełnić tego obostrzenia, wabi konsumentów chwytami marketingowymi, nazywając swoje produkty np. lekki, odtłuszczony, fit czy sport. Tym samym wprowadzają konsumenta w błąd – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Monika Białasik, dietetyk Body Chief.

Skąd zatem ta słodycz w produktach typu light?  Żeby ograniczyć kaloryczność, producenci w dużej mierze muszą rezygnować z tłuszczu i cukru. Zamiast cukru dodaje się różnego rodzaju słodziki – np. E 951 popularny aspartam, E 950 acesulfam K, E 952 kwas cyklaminowy czy E 954 sacharyna. Choć tutaj należy być ostrożnym, bo bezpieczeństwo spożywania słodzików, szczególnie przez kobiety w ciąży, jest dyskusyjne. A co zamiast tłuszczu? Zamiast tłuszczu, który nadaje produktowi kremową konsystencję, stosuje się związki skrobiowe oraz różnorakie zagęszczacze.

– W produktach, z których wyciąga się tłuszcz, siłą rzeczy trzeba podwyższyć ilość węglowodanów i białka. Do produktów, z których wyciąga się cukier, często dodaje się niskoenergetyczne zasobniki cukru, najczęściej popularne słodziki, czyli sacharynę, aspartam, acesulfam czy sorbitol – tłumaczy Monika Białasik.

Czy produkty typu light można włączać do codziennej diety. Można, ale należy robić to rozsądnie. – radzi dietetyk. Zrezygnowanie w zupełności z produktów, które zawierają tłuszcz, może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

– Kiedy włącza się do diety tylko produkty tzw. zero procent tłuszczu, to nabiał, który dostarczamy w ciągu dnia, nie zawiera tak naprawdę ani grama tłuszczu, a to utrudnia wchłanianie wapnia oraz witamin syntetyzowanych w tłuszczu, czyli A, D, E i K, które obecne są i w mleku, i w przetworach mlecznych – wyjaśnia Białasik.

Specjaliści do spraw żywienia przestrzegają, że decydując się na włączenie do swojej diety produktów niskotłuszczowych i pozbawionych cukru po to, by zrzucić zbędne kilogramy, może okazać się pułapką.

– Te osoby są świadome tego, że poprzez takie produkty schodzą z ilości energii, ale z drugiej strony nadrabiają innymi produktami, tak naprawdę cały czas teoretycznie znajdują się poniżej swojego zapotrzebowania. Bilans przy włączeniu produktów light i normalnych wychodzi wtedy na zero, a oczekiwania nadal są duże – mówi Monika Białasik.

4.6/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!