Wegetariańskie potrawy zawierają więcej soli niż popularny Big Mac
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Wegetariańskie potrawy zawierają więcej soli niż popularny Big Mac

Wegetariańskie potrawy zawierają więcej soli niż popularny Big Mac

Wegetariańska i wegańska żywność jest ogólnie uważana za zdrową. Niestety wiele z przetworzonych, bezmięsnych produktów w rzeczywistości zawiera dwa razy więcej soli niż ich mięsne alternatywy ‒ wynika z badań przeprowadzonych przez Action on Salt.

unsplash-logoLefteris kallergis



Action on Salt zbadał 157 bezmięsnych produktów ‒ kiełbas, hamburgerów, mielonych, mięs w plasterkach, filetów i wypieków ‒ sprzedawanych w wiodących supermarketach w Wielkiej Brytanii.

Łącznie 28% z 157 przebadanych substytutów mięsa przekroczyło dopuszczalne poziomy soli określone przez Public Health England.

Najwyższą średnią zawartość soli na 100 gramów stwierdzono w boczku bez mięsa (2,03 g) i krojonym mięsie bez mięsa (1,56 g). Najbardziej słonym produktem był Tofurky’s Deli Slices Hickory Smoked, a następnie Tesco’s Meat Free Bacon Style Rashers, z odpowiednio 3,5 g i 3,2 g soli. To więcej niż w popularnym Big Mac’u, który zawiera 2,3 g soli na porcję.

Co ciekawe, wegetariański burger zawiera więcej soli (0,89 g) niż zwykły mięsny burger (tylko 0,75 g na 100 g) i był bardziej słony niż słone chipsy Pringles.

Ile soli, to jest za dużo? Według NHS dorośli powinni jeść nie więcej niż 6 gramów soli dziennie ‒ czyli mniej więcej jedną łyżeczkę.

Tylko dlatego, że jedzenie jest wegańskie albo wegetariańskie, nie oznacza, że jest automatycznie zdrowe. Może mieć tyle samo, jeśli nie więcej, kalorii, tłuszczów nasyconych i sodu. Dlatego wybierając wegańskie danie przyjrzyj się co wchodzi w jego skład.

Ekologia.pl
4.8/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments