Wegetariańskie potrawy zawierają więcej soli niż popularny Big Mac
Wegetariańska i wegańska żywność jest ogólnie uważana za zdrową. Niestety wiele z przetworzonych, bezmięsnych produktów w rzeczywistości zawiera dwa razy więcej soli niż ich mięsne alternatywy ‒ wynika z badań przeprowadzonych przez Action on Salt.
Action on Salt zbadał 157 bezmięsnych produktów ‒ kiełbas, hamburgerów, mielonych, mięs w plasterkach, filetów i wypieków ‒ sprzedawanych w wiodących supermarketach w Wielkiej Brytanii.
Łącznie 28% z 157 przebadanych substytutów mięsa przekroczyło dopuszczalne poziomy soli określone przez Public Health England.
Najwyższą średnią zawartość soli na 100 gramów stwierdzono w boczku bez mięsa (2,03 g) i krojonym mięsie bez mięsa (1,56 g). Najbardziej słonym produktem był Tofurky’s Deli Slices Hickory Smoked, a następnie Tesco’s Meat Free Bacon Style Rashers, z odpowiednio 3,5 g i 3,2 g soli. To więcej niż w popularnym Big Mac’u, który zawiera 2,3 g soli na porcję.
Co ciekawe, wegetariański burger zawiera więcej soli (0,89 g) niż zwykły mięsny burger (tylko 0,75 g na 100 g) i był bardziej słony niż słone chipsy Pringles.
Ile soli, to jest za dużo? Według NHS dorośli powinni jeść nie więcej niż 6 gramów soli dziennie ‒ czyli mniej więcej jedną łyżeczkę.
Tylko dlatego, że jedzenie jest wegańskie albo wegetariańskie, nie oznacza, że jest automatycznie zdrowe. Może mieć tyle samo, jeśli nie więcej, kalorii, tłuszczów nasyconych i sodu. Dlatego wybierając wegańskie danie przyjrzyj się co wchodzi w jego skład.