Malina liść, owoc - opis, wygląd, występowanie, zastosowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas ziół Zioła rośliny rośliny naczyniowe rośliny nasienne okrytonasienne różowce różowate jeżyna Malina liść, owoc
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Malina liść, owoc (Rubiidaei Folia, Fructus)

Malina
Spis treści

Występowanie

Malina to roślina, która w stanie dzikim występuje w Europie (oprócz Islandii i Portugalii), a także w Azji. Jest również uprawiania w wielu krajach na całym świecie. Wspaniałe właściwości lecznicze malin znane były już w XVIII wieku, gdy stosowane je jako okłady na skórę, a także do ogólnego wzmacniania organizmu.

Wygląd

Ta wieloletnia roślina posiada łodygę, która może sięgać nawet do 2 m wysokości. Pędy maliny pokryte są kolcami. Liście są na brzegu piłkowane. Kwiaty maliny są koloru białego. Owoce maliny wyglądają bardzo charakterystycznie, mogą mieć kolor żółty, czerwony, a nawet ciemnopurpurowy.

Zbiór

Zbiór owoców przeprowadza się w lipcu, gdy owoce maliny są dojrzałe. Liście zbiera się, gdy następuje okres kwitnienia rośliny.

Właściwości lecznicze

Owoce maliny wzmacniają organizm, ponieważ są bogate w wiele witamin. Dlatego maliny poleca się osobom z osłabionym układem odpornościowym, a także tym, które chorują na przeziębienie i grypę, tym bardziej, że posiadają również właściwości napotne. Wystarczy wypić napar z malin, by po kilkudziesięciu minutach zacząć się intensywnie pocić. Doskonale obniżają gorączkę, dlatego świetnie sprawdzają się do stosowania zwłaszcza u osób starszych oraz dzieci. Liście maliny polecane są w przypadku chorób układu moczowego – działają moczopędnie oraz żółciopędnie. Malina poprawia przemianę materii, dlatego doskonale sprawdza się u osób odchudzających się. Znane są również jej właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Maliny stosuje się w chorobach układu sercowo-naczyniowego, ponieważ mają działanie przeciwmiażdżycowe, a dzięki temu wzmacniają serce. Są również pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi. Malina ma działanie przeciwnowotworowe, potwierdziły to niedawno przeprowadzone badania, które wskazują, że za takie właściwości odpowiedzialny jest zawarty w malinach kwas elagowy. Co więcej, malina hamuje już powstałe procesy nowotworowe w obrębie płuc oraz wątroby. Duża zawartość pektyn sprawia, że są stosowane w profilaktyce nowotworów trzustki, jelit oraz prostaty.  Maliny pomagają w walce z anemią, a to dzięki zawartości żelaza i miedzi. Sprawdzają się również w leczeniu bakteryjnych chorób jelitowych, hamują przy tym biegunki. Maliny mają działanie rozkurczowe, dlatego poleca się je przy bolesnych miesiączkach. Napar z malin sprawdza się również w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej.

Praktyczne zastosowanie

Napar z owoców polecany podczas przeziębień i gorączki

Składniki:
2 łyżki suszonych malin
Woda

Suszone maliny zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie należy przecedzić napar. Pić 2-3 razy dziennie.

Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Malina właściwa Rubus idaeus krzew z rozłogami, gałęzie zwieszone, kolczaste, liście pierzastozłożone, listki jajowate, zaostrzone, ogonkowe, piłkowane, dołem blade, kutnerowato owłosione, górą gładkie zielone, liście ogonkowe, pędy kwitnące tójlistkowe, kwiaty białe, 5-krotne, zebrane w wiechy lub grona, owoce to małe, czerwone pestkowce zebrane w owoc złożony, nasiona pomarszczone, roślina jadalna, nadaje się na kompoty, dżemy, konfitury, przetwory, soki, do jedzenia na surowo, same lub w sałatkach owocowych, liście i owoce działają napotnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco, liście działają działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, poprawiają przemianę materii, napary łagodzą gorączkę.