Wiśnia pospolita (Cerasus vulgaris)
Wiśnia pospolita pochodzi z Azji. Jest gatunkiem poliploidalnym. Występuje w formie dziczejącej lub uprawnej.
Roślina występuje w formie krzewu lub drzewa. Osiąga do 5 m wysokości. Kora ma barwę czerwonobrązową, jest lśniąca. Liście mają kształt eliptyczny, od spodu są nagie, czasami lśnią. Kwiaty mają barwę białą, pojawiają sie na drzewie przed powstaniem liści. Owoce mają kształt kulisty. Mają barwę czerwoną, czarnoczerwoną lub żółtą. Są jadalne. Smak owoców jest kwaskowaty lub słodki.
Wiśnia potrzebuje słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska. Gleba powinna być piaszczysta lub gliniasto-piaszczysta. Na pewno nie powinna być sadzona na glebie ciężkiej i mokrej, ponieważ wiśnia nie potrzebuje dużej wilgotności. Podlewana powinna być tylko i wyłącznie w czasie suszy. Przed sadzeniem wiśni należy nawieźć glebę. Idealnie do tego celu nada się obornik, nawóz mineralny lub kompost. Wiśnia jest mrozoodporna, może wytrzymać temperaturę do -25 stopni Celsjusza. Niemniej jednak wiosenne przymrozki są szkodliwe dla kwiatów rośliny. W tym okresie roślina często atakowana jest przez choroby.
Wiśnia właściwości leczniczych ma wiele. Przede wszystkim uznawana jest za doskonały owoc odchudzający, polecany także przy otyłości. Ma właściwości moczopędne, dlatego wykorzystuje się ją do leczenia schorzeń układu moczowego. Oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Działa bakteriobójczo oraz przeciwpasożytniczo. Często wykorzystywana jest do leczenia nieżytów oskrzeli. Sprawdza się pomocniczo podczas przeziębień, przede wszystkim zmniejsza uporczywy kaszel. Pomaga w nadmiernej nerwowości, leczy zaburzenia nerwowe. Liście wiśni przyspieszają gojenie się ran, wykorzystywane są także do leczenia zwichnięć i obrzęków. Cenne w profilaktyce chorób kardiologicznych, ponieważ uszczelniają naczynia krwionośne oraz poprawiają krążenie krwi.
Odwar z ogonków wiśni działający moczopędnie i oczyszczająco
Składniki:
- 2 łyżki ogonków wiśni
- Woda
Zielone ogonki wiśni zalać 300 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Przecedzić. Pić odwar w ciągu dnia małymi porcjami.
Luźna korona, kora czerwonawa, gałęzie zwisające, eliptyczne, podwójnie piłkowane, ogonkowe liście, 5-krotne, szypułkowe białe lub różowe kwiaty na krótkopędach, owoce to czerwone, żółte lub czarne pestkowce, roślina jadalna, owoce jadalne są na surowo i w przetworach, ciastach, ciasteczkach, sokach, winach, nalewkach, dżemach, drewno ma zastosowanie w meblarstwie, produkcji oklein, instrumentów muzycznych i do wędzenia mięsa, działają przeciwnowotworowo, stabilizują pracę serca, chronią prze chorobami serca, napar z liści leczy reumatyzm, naparem z kwiatów przemywa się oczy przy zapaleniu spojówek, owoce pomagają przy chorobach serca i krążenia, wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz nerek, sok przeczyszcza, leczy przeziębienia i gorączkę, wzmacnia odporność.