GRUBODZIÓB. Ptak. Zwierzę - grubodziób, grabołusk, pestkojad
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Wróblowe Łuszczaki Coccothraustes Grubodziób
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Grubodziób (Coccothraustes coccothraustes)

Nazywana/y także: grubodziób zwyczajny, grabołusk, pestkojad
Grubodziób, Coccothraustes coccothraustes, Hawfinch
Spis treści

Grubodziób jest towarzyski. Zimą przebywa w stadzie. Naukowa nazwa tego ptaka oznacza kogoś kto kruszy twarde nasiona.

Wygląd

Grubodziób ma bardzo gruby dziób o niebieskoszarym kolorze. Jest dość krępy. Wrażenie masywnej sylwetki pogłębia krótki ogon. Ma brązową głowę, brunatny grzbiet i kuper o nieco jaśniejszym odcieniu. Skrzydła grubodzioba są brunatnoczarne z białym akcentem w okolicach barków. Samiczki są jaśniejsze.

Biotop

Grubodziób najczęściej występuje lasach liściastych. Można go także spotkać w ogrodach i parkach. Z reguły spotyka się go wysoko na drzewach – jednocześnie powoduje to, że jest trudny do obserwacji.

Występowanie

Grubodziób gniazduje w Europie i Północnej Afryce.  Ptak ten nie występuje na północy – nie ma go w większej części Półwyspu Skandynawskiego, Irlandii i Islandii. W Polsce jest szeroko rozpowszechniony i średnio liczny. Gniazduje głównie na niżu.

Lęgi

Grubodziób gniazduje w koronach drzewach. Składa jaja na przełomie kwietnia i maja. 2 lęg jest dość rzadki. Najczęściej pojawia się 4-5 jaj. Pisklęta przebywają w gnieździe do dwóch tygodni.

Pokarm

Grubodziób żywi się pestkami wiśni, czereśni i śliwy, słonecznika, nasionami drzew, pędami i wreszcie owadami. Chętnie przebywa przy karmnikach.

4.6/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments