IRBIS. Ssak. Zwierzę - irbis, pantera śnieżna, leopard śnieżny
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Drapieżne Kotowate Panthera Irbis
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Irbis (Uncia uncia)

Nazywana/y także: pantera śnieżna, leopard śnieżny
Irbis,Uncia uncia,pantera śnieżna,Snow Leopard
Spis treści
Wymiary/Budowa

Ciało długości do 130 cm, wys. w kłębie 60 cm, ogon do 90 cm, waga dorosłych samców do 72 kg. Umaszczenie jest z wierzchu płowe lub brudnokremowe w czarne cętki i obrączki, od spodu białawe. wzdłuż grzbietu ciągnie się ciemna pręga. Szczególnie obfite i gęste futro. Osiąganie rekordowego wyniku skoku w dal umożliwia tej panterze nadzwyczaj giętki kręgosłup. Dzięki niemu kończyny w skoku maksymalnie się wychylają, co wydłuża „lot” w powietrzu.

Występowanie

Wysokie góry Azji Centralnej, Tybet i Himalaje, na północy dochodzi do Ałtaju i Pamiru. Żyje w ich partiach powyżej granicy lasu na wysokości 2000-3000 m n.p.m., a w gorących porach roku dociera do 6000 m n.p.m. Najchętniej zamieszkuje gęstwiny wysokogórskich krzewów, jak również ubogą w roślinność strefę alpejską. Często występuje w strefie wiecznego śniegu, gdzie jego ubarwienie czyni go prawie niewidocznym dla ofiar i wrogów.

Tryb życia

Jest aktywny przez cały dzień, na łowy wychodzi przeważnie o zmierzchu, w ciągu dnia bardzo chętnie wygrzewa się na słońcu. Jest zdecydowanym samotnikiem, który tylko w porze godów łączy się w pary na kilka dni. Czujny i płochliwy, nie łatwo da się wypatrzeć. Wykazuje duże przywiązanie do swego terenu łowieckiego i legowiska, którego bardzo odważnie broni. Musi sprawnie skakać, by bezpiecznie przemieszczać się po urwiskach.

Odżywianie

Jego pożywienie stanowią wszelkie kręgowce, od wielkości myszy do dzikich owiec, a nawet udomowionych jaków. Szczególny jego przysmak stanowi krew i mleko zawarte w wymionach przeżuwaczy.

Rozmnażanie i rozwój

Po ciąży trwającej około 90 dni rodzą się zwykle 2-4 młode, początkowo ślepe i bezradne. Poród odbywa się w głębokich jaskiniach, chroniących przed złą pogodą i wrogami. W wychowaniu młodych bierze udział także ojciec. Młode ssą około 5 miesięcy. Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku 3, a samica 2 lat.

4.5/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

„Jest zdecydowanym samotnikiem, który tylko w porze godów łączy się w pary na kilka dni”? A w akapicie o rozmnażaniu piszecie, że ojciec bierze też udział w wychowaniu małych. To jak w końcu jest?