Japoński krab pacyficzny (Macrocheira kaempferi)

Występowanie
Japoński krab pacyficzny zamieszkuje wody japońskie, głównie na wschodzie wysp Konshu i Kyushu. Spotykany bywa w pobliżu Półwyspu Koreańskiego i Chin. Sporadycznie bywa spotykany dalej na południe aż w pobliżu Tajwanu.
Budowa
Japoński krab pacyficzny należy do rzędu dziesięcionogi (Decapoda). Jest jedynym współcześnie żyjącym gatunkiem z rodzaju Macrocheira. Głowotułów jest w kształcie gruszki, rozszerzający się ku końcowi i pokryty twardym, sztywnym pancerzem. Ubarwienie pancerza od ciemno pomarańczowego do jasno brązowego. Na ciele mogą występować pomarańczowe i białe plamki. Ciało jest grzbietobrzusznie spłaszczone. Na karapaksie występują guzki. Czułki są krótkie. Występuje pięć par długich i wąskich odnóży. Pierwsza para przekształcona jest w szczypce. Odwłok jest zredukowany. Samce są większe od samic.
Biologia
Japoński krab pacyficzny występuje w słonych wodach morskich zwykle na głębokościach od 150-300 m. W okresie tarła przemieszcza się na płytsze wody. Młode osobniki zamieszkują znacznie płytsze wody niż dojrzałe. Krab japoński występuje w strefie przydennej, zamieszkuje dno skaliste i piaszczyste. Organizm rozdzielnopłciowy. Do rozrodu przystępuje na wiosnę. Gdy dojdzie do zapłodnienia, jaja przyczepiane są do wyrostków brzusznych samicy. Samica składa do 1,5 miliona jaj. Z jaj po 10 dniach wylęgają się larwy. Po wylęgu larwy odłączają się od samicy. Larwy przechodzą cztery etapy rozwoju (etap przedżywika, dwa etapy żywika, następnie przechodzą jeden etap megalopa) zanim osiągną dojrzałość. Na etapie megalopa przypominają już formę ostateczną. Japoński krab pacyficzny jest wszystkożerny. W jego diecie znaleźć można pokarm roślinny oraz zwierzęcy (ryby, skorupiaki, padlinę).