PAWIAN PŁASZCZOWY. Ssak. Zwierzę - pawian płaszczowy
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Naczelne Makakowate Papio Pawian płaszczowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Pawian płaszczowy (Papio hamadryas)

Pawian płaszczowy, Papio hamadryas, Hamadryas Baboon
Spis treści
Wygląd

  Długość ciała pawiana płaszczowego wynosi 70 -80 cm, długość ogona 20 -25 cm, waga samców to 20 -30 kg, samic tylko 10 -15 kg. Jest to małpa o krępej budowie ciała, przednich kończynach nieco dłuższych od tylnych i wydłużonym pysku. Jej twarz jest naga, podobnie jak uszy całkowicie ukryte w okrywie włosowej, oczy dość duże, nozdrza szerokie. Gęste futro ma kolor od jasnoszarego do oliwkowobrązowego. Ogon i kończyny tylne są białawe. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy -samce są większe, a ich ramiona i grzbiet okrywa długa, srebrzystoszara grzywa.

Występowanie

  Jest to pawian o najbardziej na wschód wysuniętym zasięgu. Żyje w Arabii, Sudanie, Egipcie, Etiopii i Somalii. Dość pospolity na terenach swego występowania.

Tryb życia

  Na środowisko życia małpa ta wybiera na ogół suche i skaliste tereny, często w pobliżu źródła wody. Prowadzi naziemny tryb życia, ale potrafi wspinać się na drzewa i nawet najbardziej strome skały. Dobrze pływa. Porusza się na ogół na czterech kończynach, potrafi jednak biegać na dwóch tylnych. Żyje w grupach rodzinnych złożonych z dorosłego, doświadczonego samca i kilku samic oraz młodych. Grupy rodzinne łączą się w stada liczące nierzadko 300 sztuk. Pawian płaszczowy jest aktywny w ciągu dnia, godziny południowe spędza ukryty w cieniu, noc przesypia wśród skał.

Odżywianie

  Jest to gatunek wszystkożerny. Najchętniej zjada owoce i nasiona, ziarno zbóż jest jego ulubionym przysmakiem. Bywa, że żeruje na polach uprawnych, w sadach i winnicach wyrządzając duże szkody w uprawach. Na pastwiskach stado wystawia liczne „czujki” pilnujące bezpieczeństwa żerujących towarzyszy. Oprócz pokarmu roślinnego pawian ten zjada też owady, a nawet skorpiony, którym odrywa kolec jadowy, czasami poluje na drobne ssaki.

Rozmnażanie i rozwój

  Młode przychodzą na świat przez cały rok. Ciąża trwa ok. 170 dni. Po tym okresie rodzi się jedno, rzadziej dwa młode ważące ok. 400 g. Laktacja trwa 5 do 8 miesięcy. Młode jest noszone w ramionach matki przez 6-7 miesięcy, w szóstym miesiącu życia uczy się chodzić. Sierść uzyskuje wygląd typowy dla osobników dorosłych kiedy młode ma 10 -12 miesięcy. Dojrzałość płciową pawiany uzyskują w wieku 4 -6 lat, dojrzałość fizyczną w wieku 10 lat. Na wolności żyją ok.10 lat, w niewoli do 30 lat.

4.6/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments