PRĘGOWIEC AMERYKAŃSKI. Ssak. Zwierzę - pręgowiec amerykański
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Gryzonie Wiewiórkowate Tamias Pręgowiec amerykański
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Pręgowiec amerykański (Tamias striatus)

Pręgowiec amerykański, Tamias striatus, eastern chipmunk
Spis treści
Wygląd

  Jest to niewielki gryzoń o długości ciała 12 -17 cm, wadze wahającej się w granicach 60 -150 g i ogonie długości 8 -12 cm. Ogon ten jest pokryty nastroszonym, lecz niezbyt długim włosem, a w czasie biegu pręgowiec unosi go do góry. Jego sierść ma kolor rudawy, wzdłuż grzbietu ciągnie się pięć czarnych pręg oddzielonych od siebie szarymi smugami, brzuch jest biały. Na bokach głowy również widać, choć słabiej zaznaczone, pręgi. Uszy są niezbyt duże, lekko zaokrąglone na końcach. U pręgowca występują worki policzkowe, które wypełnione pokarmem mogą osiągnąć wielkość głowy.

Występowanie

   Pręgowiec amerykański jest lokalnie pospolity w południowo-wschodniej Kanadzie i wschodniej części Stanów Zjednoczonych.

Tryb życia

  Gatunek ten żyje w lasach i zaroślach. Zazwyczaj prowadzi samotny tryb życia. Jest aktywny w dzień. Najczęściej przebywa na ziemi, chociaż dobrze wspina się na drzewa. Większość czasu spędza na zdobywaniu pokarmu. Zdarza się, że „kąpie się” w piasku. Kryje się w norach, które wykopuje pod kamieniami lub pniami.

Odżywianie

  Pokarm pręgowca stanowią nasiona, orzechy i owoce. Przenosi je w dużych, wewnętrznych torbach policzkowych. Na zimę gromadzi zapasy w podziemnych spiżarniach.  

Rozmnażanie i rozwój

  Rozród następuje na wiosnę. Po ciąży trwającej miesiąc samica rodzi w norze od 2 do 8 młodych. Długość życia osobnika trzymanego w niewoli wyniosła 8 lat.

4.6/5 - (8 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments