SZCZUPAK POSPOLITY. Ryba. Definicja zwierzę - szczupak pospolity, szczupak
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ryby Kostnoszkieletowe Promieniopłetwe Szczupakokształtne Szczupakowate Esox Szczupak pospolity
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Szczupak pospolity (Esox lucius)

Nazywana/y także: szczupak
Szczupak pospolity, Esox lucius, northern pike
Spis treści
Występowanie

Szczupak pospolity to gatunek szeroko rozpowszechniony, uznawany za gatunek o największym, naturalnym zasięgu występowania spośród ryb słodkowodnych. Spotykany we wszelkich typach wód słodkich w całej Europie (bez Półwyspu Iberyjskiego i części Bałkańskiego)oraz w środkowej Azji i w Ameryce Północnej. Na wiele terenów (m in Irlandia, Hiszpania) był introdukowany.

Budowa zewnętrzna

Szczupak pospolity – ciało bocznie spłaszczone, charakterystyczna jest głowa o wydłużonych, zwężających się szczekach. W żuchwie ostre, zakrzywione do tyłu zęby co uniemożliwia ucieczkę złapanej rybie. Łuski stosunkowo małe, mocno odsadzone. Zarówno płetwa odbytowa jak i grzbietowa są przesunięte do tyłu i leżą blisko siebie. Ubarwienie jest uzależnione od wieku i zamieszkiwanego środowiska. Młode są przeważnie srebrzyste lub jasnozielone, niekiedy brązowawe. Dorosłe są przeważnie ciemnozielone z licznymi żółtawymi plamkami na bokach. Strona brzuszna jaśniejsza, przeważnie biała. Płetwy parzyste są czerwonawe. Na płetwach nieparzystych ciemne, poprzeczne paski, podobne pręgowanie występuje po bokach ciała osobników młodocianych. Dorasta do 150 cm długości i wagi kilkunastu kilogramów.

Biologia

Szczupak pospolity zamieszkuje różne typy wód słodkich, od stawów i jezior, poprzez starorzecza, zbiorniki zaporowe aż po rzeki różnej wielkości. Spotykany także w wodach słonawych (m in. Zalew Wiślany i Zatoka Gdańska). Jest rybą drapieżną, przeważnie między roślinami wodnymi czatuje na przepływającą w pobliżu zdobycz. Poluje na wszelkie, mniejsze ryby, częste są tez przypadki kanibalizmu. Tarło ma miejsce na wiosnę, przeważnie w marcu lub w kwietniu wśród zarośniętych płycizn. Ikra jest drobna, młode lęgną się po upływie 12-15 dni. Jest cennym gatunkiem konsumpcyjnym.

4.9/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

OCHRONNY WYMIAR TO 50 CM