TAPIR MALAJSKI. Ssak. Zwierzę - tapir malajski, tapir azjatycki, tapir czaprakowy, tapir indyjski
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Nieparzystokopytne Tapirowate Tapirus Tapir malajski
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Tapir malajski (Tapirus indicus)

Nazywana/y także: tapir azjatycki, tapir czaprakowy, tapir indyjski
Tapir malajski, Tapirus indicus, Malayan Tapir
Spis treści
Wygląd

Tapir ten jest większy i silniej zbudowany od gatunków amerykańskich. Długość jego ciała sięga 250 cm, wysokość w kłębie 90 -120 cm, długość ogona 5 -10 cm, masa ciała waha się w granicach 250 -350 kg. Samica jest większa od samca. Ciało tapira malajskiego ma przysadzistą, mocną budowę, głowa jest klinowata, uszy krótkie stojące, oczy małe, nos i górna warga są zrośnięte i wydłużone tworząc krótką, chwytną trąbę. Ubarwienie ciała jest bardzo charakterystyczne -głowa, szyja, barki, ogon i wszystkie kończyny są czarne, natomiast reszta tułowia ma barwę białawą. Ciało młodych przez pierwsze 3 miesiące życia jest koloru czerwonawobrązowego i zdobią je żółte i białe pasy.

Występowanie

Tapir malajski zamieszkuje puszcze azjatyckie w południowo -wschodniej Azji, od Birmy i Tajlandii do Malezji i Sumatry. Jest gatunkiem silnie zagrożonym wyginięciem w środowisku naturalnym w nieodległej przyszłości.
 

Tryb życia

Środowiskiem życia tego tapira są wilgotne lasy równikowe i monsunowe z gęstym podszytem. Jego charakterystyczne ubarwienie prawdopodobnie stanowi dobry kamuflaż w cienistym lesie, szczególnie nocą przy blasku księżyca. Aktywność tego zwierzęcia przypada na porę nocną. Jego ulubionym sposobem spędzania czasu są kąpiele wodne i błotne. Zdarza się, że sam przygotowuje sobie kąpielisko udeptując i wygniatając ziemie wokół małego źródełka. Czasami, chowając się przed drapieżnikiem lub upałem zanurza się całkowicie pod powierzchnię wody, wystawiając nad nią jedynie trąbę. Prowadzi samotny tryb życia.

Odżywianie

Tapir malajski żeruje nocą. Żywi się wyłącznie pokarmem roślinnym, głównie liśćmi drzew i krzewów oraz roślinnością bagienną i wodną.
 

Rozmnażanie i rozwój

Zaloty tego gatunku polegają na tym, że samiec i samica biegają w kółko wydając świszczące odgłosy i obwąchując sobie nawzajem zewnętrzne narządy płciowe. Po 13 miesiącach ciąży samica rodzi zwykle jedno, rzadko dwoje młodych. Po tygodniu może już ono podążać za matką. Usamodzielnia się w drugim roku życia.  Tapir malajski może żyć ok. 30 lat.

4.9/5 - (7 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments