potas
Potas, K —
pierwiastek chemiczny z pierwszej grupy układu okresowego o liczbie atomowej 19, masie atomowej 39.1 i gęstości = 0.86 g·cm-3. Topi się w temperaturze Tt =63.7°C, a wrze w temperaturze Tw = 774°C. Metal alkaliczny, srebrzystobiały, miękki, gwałtownie reaguje z wodą (tworząc silne zasady) i powietrzem (utlenia się). Kawałek potasu samorzutnie zapala się w wodzie. Potas metaliczny otrzymuje się metodą elektrolizy stopionych soli potasowych. Podstawowym źródłem potasu są jego chlorki lub siarczany w postaci soli pojedynczych lub podwójnych, np. sylwin KCl, sylwinit (K,Na)Cl, będący mieszaniną chlorków sodu i potasu. W Polsce złoża soli potasowych znajdują się w Kłodawie koło Konina. Potas jest niezbędny do wegetacji roślin, w których jest gromadzony w małych ilościach. Jon potasowy K+ jest najobfitszym kationem w tkance roślinnej, jest wchłaniany przez korzenie i uczestniczy w różnych procesach, np. w syntezie białek.
U zwierząt przechodzenie jonów potasu przez ścianki komórek nerwowych wywołuje zmiany potencjału elektrycznego, towarzyszące przekazywaniu impulsów. Największą ilość potasu zawierają buraki cukrowe i tytoń. Związki potasu są wykorzystywane do produkcji nawozów sztucznych.