Helicobacter pylori a nowotwory
Ekologia.pl Artykuły Medycyna i zdrowie Helicobacter pylori a nowotwory

Helicobacter pylori a nowotwory

Fot.: Wikipedia, GNU
Fot.: Wikipedia, GNU

Na łamach Cancer Prevention Research, ukazała się informacja o ochronnej roli szczepów bakterii H. pylori, obniżającej ryzyko wystąpienia raka przełyku. To mniej znany kierunek badań nad bakterią, która sprzyja powstawaniu wrzodów oraz nowotworów żołądka i dwunastnicy.

Zdaniem Farina Kamangara, szczepy CagA-dodatnie H. pylori zmniejszają ryzyko wystąpienia raka przełyku poprzez redukcję produkcji kwasu solnego w żołądku osób zakażonych taką bakterią. Innym wytłumaczeniem może być zmniejszone wydzielanie hormonu ghreliny, odpowiedzialnego za nasz “apetyt”, przekłada się to na mniejsze ryzyko wystąpienia otyłości jako cechy ryzyka w występowaniu raka gruczołowego przełyku.

Szacuje się, że H. pylori występuje u blisko 50 procent ludzi. Wskazuje się również, że infekcja tą bakterią może doprowadzić do rozwoju raka żołądka i dwunastnicy. Co paradoksalne, poprawa warunków sanitarnych i skuteczniejsze leczenie przypadków zakażeń w konsekwencji doprowadziły do zwiększenia częstości występowania raka przełyku wśród ludzi.

Tezy opublikowanej pracy sugerują, że częściowo za tą sytuację odpowiedzialna jest mniejsza częstość występowania szczepów CagA+ u ludzi. Dotychczas rzadka odmiana raka gruczołowego przełyku wykrywana jest w blisko 50% przypadków wszystkich typów nowotworu przełyku w USA i Wielkiej Brytanii.

Pomimo iż, bakterię H. pylori odkryto dopiero w latach 80. ubiegłego wieku, wiadomo już, że towarzyszy ona człowiekowi od blisko 60 tysięcy lat.

Źródło mikrobiolodzy.pl ScienceDaily.com

4.6/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!