Wtorek 29.06.2021

Około 5000 burgerów dziennie! W Izraelu ruszyła produkcja mięsa oparta na komórkach

Skalowalna produkcja mięsa oparta na komórkach stała się rzeczywistością. Izraelska firma biotechnologiczna jest w stanie wyprodukować aż 5000 zrównoważonych hamburgerów dziennie. Idąc krok dalej, koncern ma nadzieję, że do 2022 r. ich produkty trafią na półki supermarketów.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Nowy zakład produkcyjny Future Meat Technologies zlokalizowany w Rehovot w Izraelu twierdzi, że jej hodowane w laboratorium mięso generuje o 80% mniej emisji gazów cieplarnianych, zużywa o 99% mniej gruntów i o 96% mniej wody niż tradycyjna produkcja. Firma planuje produkować kurczaki, wieprzowinę, jagnięcinę i wołowinę bez użycia surowicy zwierzęcej lub modyfikacji genetycznych i około 20 razy szybciej niż tradycyjne rolnictwo.
„Otwarcie obiektu, to ogromny krok dla Future Meat Technologies i czynnik umożliwiający wprowadzenie naszych produktów na sklepowe półki do 2022 r.” – powiedział w oświadczeniu dyrektor generalny Future Meat Technologies Rom Kshuk. „Posiadanie działającej linii przemysłowej przyspiesza kluczowe procesy, takie jak regulacje i rozwój produktów”.

Większość mięsa hodowanego w laboratoriach jest produkowana na dwa sposoby. Albo z wykorzystaniem produktów roślinnych jako punktu wyjściowego (takich jak produkty oferowane przez Impossible foods i Beyond Meat), albo z wykorzystaniem komórek zwierzęcych. Ta ostatnia metoda sprawia, że laboratorium jest w stanie wyprodukować prawdziwe mięso ‒  wtedy komórki umieszczone w bioreaktorach są karmione tymi samymi składnikami odżywczymi, co żywe zwierzęta.

Przemysł alternatywnego mięsa rozwija się dynamicznie ‒ oczekuje się, że do 2028 r. osiągnie 352,4 mln USD. Ceny również dramatycznie spadają: w 2013 roku pierwszy „wyhodowany” burger kosztował 330 000 USD, a teraz firmy mogą wyprodukować kotleta za mniej niż 10 USD. Nie jest jasne, ile będzie kosztował jeden burger wyhodowany w nowym zakładzie, ale oczekuje się, że masowa produkcja zmniejszy zdecydowanie koszty.

„Fakt, że hodowane mięso może osiągnąć parytet kosztów szybciej niż przewidywał rynek, sprawia, że zakład produkcyjny jest prawdziwym przełomem” – powiedział w oświadczeniu założyciel firmy Yaakov Nahmias. „Naszym celem jest sprawienie, aby mięso hodowlane stało się przystępne dla każdego, przy jednoczesnym zapewnieniu produkcji pysznej żywności, która jest zarówno zdrowa, jak i zrównoważona”.

Oczekuje się, że do 2050 roku globalna populacja przekroczy dziewięć miliardów. ONZ szacuje, że do tego czasu potrzebnych będzie 70% więcej żywności, aby zaspokoić zapotrzebowanie rosnącej populacji. Jest to ogromne wyzwanie ze względu na ograniczenia zasobów i gruntów ornych. Tymczasem konsumpcja mięsa rośnie, zwłaszcza w krajach rozwijających się.

Rozwiązaniem kryzysu żywnościowego może być produkcja bardziej zrównoważonego białka, która sprosta współczesnym wyzwaniom środowiskowym. Obecnie działa 75 firm, które zajmują się produkcją alternatywnego mięsa. Eat Just stała jest pierwszą, która sprzedaje kurczaka wyhodowanego w laboratorium w restauracji w Singapurze. Od pierwszych prototypów startupy obniżyły koszty o 99%. Future Meat Technologies zapewnia najniższą cenę za hodowlę piersi z kurczaka. Udało jej się obniżyć koszt do 4 USD za 100 gramów, co stanowi ułamek ceny pierwotnej, a w planach ma jeszcze obniżenie kosztów o połowę do końca 2022 r.

Jeśli konsumenci zaakceptują i polubią mięso z laboratorium, rynek może osiągnąć 25 miliardów dolarów do 2030 r. ‒ wynika z raportu firmy konsultingowej McKinsey.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.zmescience.com/science/5000-burgers-a-day-worlds-first-lab-grown-meat-factory-opens-up-in-israel/”; data dostępu: 2021-06-29
Ocena (4.3) Oceń:
Pasaż zakupowy