Galaretek kolczasty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki uszakowce incertae sedis galaretek Galaretek kolczasty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Galaretek kolczasty (Pseudohydnum gelatinosum)

Nazywana/y także: galaretka, galaretówka kolczasta, kolczak galaretowaty, szczękacz galaretowaty
Galaretek kolczasty. By Pseudohydnum_gelatinosum_2.JPG: Toffelderivative work: Ak ccm (Pseudohydnum_gelatinosum_2.JPG) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Galaretek kolczasty to grzyb jadalny i pospolity w Polsce. Ma charakterystyczną, galaretkowatą fakturę, więc łatwo go rozpoznać. W Polsce jest mało znany i rzadko zbierany.

Sezon

Występuje w sezonie od lata do jesieni. Można go również znaleźć wiosną i zimą.

Występowanie

Galaretek kolczasty rośnie w wilgotnych lasach iglastych oraz w lasach mieszanych. Najczęściej spotkać go można na pogórzu i w górach. Na terenach niżowych występuje zdecydowanie rzadziej.  Owocniki rosną pojedynczo lub w grupach. Bardzo często spotkać je można na spróchniałych pniach sosny lub świerku.

Wygląd

Owocnik galaretka kolczastego osiąga średnicę od 1 do 8 cm. Przyrasta bokiem lub zwężoną częścią do pni drzew. Świeże owocniki mają barwę mlecznobiałą, a czasami niebieskawą. Zabarwienie dorosłych owocników jest zmienne, występują w wersji białej, niebieskawej, blado-fioletowo-szarej, szarej i ciemnobrązowej. Mają galaretowatą strukturę, są przy tym miękkie i przezroczyste. Powierzchnia grzyba jest owłosiona lub pilśniowata. Od spodu owocnik posiada kolce, które są cienkie, wyprostowane i luźno stojące.

Miąższ galaretka kolczastego ma konsystencję galaretki, jest przezroczysty. Nie ma smaku ani zapachu.

Zarodniki są prawie kuliste, bezbarwne i gładkie.

Właściwości

Jest grzybem jadalnym, jednak ze względu na swój wygląd oraz brak walorów smakowych nie jest często zbierany.

Zastosowanie

Grzyb ten można wykorzystać jako dodatek do sałatek – można go podać w wersji surowej lub sparzonej. Zaleca się go jednak sparzyć przed zjedzeniem, ponieważ jedząc surowe grzyby można zarazić się jajami bąblowca wielojamowego. Niektórzy jednak jedzą te grzyby na surowo, skropione tylko sokiem z cytryny, uważają bowiem, że smakują jak ostrygi.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (7 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

super grzyb, mój ulubiony!!!!!!

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!