Gęśnica wiosenna (Calocybe gambosa)
![Gęśnica wiosenna By Calocybe_gambosa_080420wa.jpg: User:Strobilomycesderivative work: Ak ccm (Calocybe_gambosa_080420wa.jpg) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/800px-calocybe-gambosa-080420wa-cropped.jpg)
Wstęp
Gęśnica wiosenna jest grzybem jadalnym. W Polsce jest gatunkiem pospolitym.
Sezon
Gęśnica wiosenna występuje od kwietnia do czerwca. Czasami również w lipcu i późną jesienią.
Występowanie
Gęśnica wiosenna rośnie przeważnie poza lasem, głównie na łąkach i pastwiskach, w ogrodach, na wyżynach i terenach podgórskich, na niżu, na obrzeżach lasów, w ogrodach i zaroślach. Czasami tworzy czarcie kręgi. Grzyby te często są ukryte w kępach wysokich traw.
Wygląd
Kapelusz gęśnicy wiosennej osiąga średnicę od 6 do 12 cm. U młodych okazów kształtem przypomina dzwonek lub stożek, u starszych jest łukowaty, by na końcu stać się płaskim i rozpostartym. Brzeg kapelusza jest podwinięty i najczęściej pofalowany. Powierzchnia jest gładka i matowa. Ma barwę białawą, ale może również być jasno-ochrowo-żółtawy, brązowawy, płowy lub szarobrązowy.
Blaszki gęśnicy wiosennej są wąskie i gęste. U młodych okazów są białawe lub kremowe, u starszych ochrowożółte.
Trzon gęśnicy wiosennej osiąga wysokość 4-9 cm i grubość 1,5-4 cm. Ma barwę białawą lub ochrowożółtą. U młodych okazów jest beczułkowaty, u starszych walcowaty.
Miąższ jest gruby i białawy. Ma smak i zapach przypominający mąkę. Nie zmienia barwy po przekrojeniu.
Zarodniki eliptyczne, gładkie, bezbarwne. Wysyp zarodników biały.
Niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić majówkę wiosenną z trującą wieruszką zatokową.
Właściwości
Gęśnica wiosenna jest grzybem jadalnym, który przez jednych uważany jest za bardzo smaczny grzyb, przez innych natomiast za wyjątkowo niedobry.
Zastosowanie
Grzyb ten można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów – do smażenia, duszenia, marynowania, gotowania. Gęśnica wiosenna nie nadaje się do suszenia.