Gołąbek płowiejący (Russula decolorans)
![Gołąbek płowiejący. By This image was created by user Dan Molter (shroomydan) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/800px-2011-08-28-Russula-decolorans-Fr-165010.jpg)
Wstęp
Gołąbek płowiejący to grzyb jadalny, który jest bardzo smaczny.
Sezon
Gołąbek płowiejący rośnie od lipca do października.
Występowanie
Najczęściej można spotkać gołąbka płowiejącego w wilgotnych lasach iglastych – pod sosnami i świerkami. Grzyb ten rośnie głównie na glebach kwaśnych i piaszczystych w sezonie od lipca do października.
Wygląd
Kapelusz gołąbka płowiejącego osiąga średnicę od 5 do 12 cm. Na początku ma kształt kulisty, później staje się płaski i zapadnięty w środku. Barwa najczęściej pomarańczowa lub ceglastoczerwona. U starszych okazów środek zaczyna blednąć, a na brzegu pojawiają się plamki lub prążki. Podczas wilgotnej pogody staje się lepki, natomiast podczas pogody suchej jest suchy.
Blaszki są gęste i szerokie, brzuchate, wolne. U młodych okazów są białe, później przybierają żółty odcień, u starszych natomiast czernieją – po uszkodzeniu przybierają siną barwę.
Trzon ma cylindryczny kształt, osiąga długość od 2 do 8 cm i grubość od 1 do 3 cm. Barwy białej, wypełniony w środku. Po uszkodzeniu przybiera siwy odcień. U starszych okazów ma barwę ciemnosiwą do czerniejącej.
Miąższ ma barwę od białawej do żółtej pod skórką kapelusza. Po uszkodzeniu grzyb ten zmienia barwę na szarą czerniejącą. Posiada łagodny smak, praktycznie nie posiada zapachu.
Zarodniki szerokoelipsoidalne, posiadają na powierzchni grube brodawki. Wysyp zarodników jasnoochrowy.
Właściwości
Gołąbek płowiejący jest to grzyb jadalny, scharakteryzowany jako bardzo smaczny.
Zastosowanie
Gołąbek płowiejący może być dodawany do wielu potraw – sosów, gulaszów. Można go wykorzystać według własnych pomysłów kulinarnych.