Gołąbek oliwkowy (Russula olivacea Schaeff. Fr.)
![Gołąbek oliwkowy. By This image was created by user Ryane Snow (snowman) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/20.jpg)
Wstęp
Gołąbek oliwkowy jest grzybem jadalnym.
Występowanie
Występuje w grupach w lasach mieszanych, liściastych i mieszanych, najczęściej pod świerkami. Określany jest jako dość często występujący gatunek. Rośnie w okresie letnim i jesiennym.
Wygląd
Kapelusz osiąga średnicę do 15 cm. Na początku ma półkolisty kształt, później staje się łukowaty, aż wreszcie jest płaski lub lekko wklęsły. Ma zwartą i twardą konsystencję. Barwy winnoczewonej z brudnooliwkowym odcieniem do purpurowobrązowej lub szaro-oliwkowej. Bardzo często ma kilka barw, występują na nim plamy. Skórka na kapeluszu jest matowa, na brzegu może mieć falisty wzorek.
Blaszki są gęste, grube i rozwidlone. Na początku mają barwę kremową lub bladożółtą, później stają się intensywnie żółte, u starszych okazów są ochrowe.
Trzon osiąga wysokość od 5 do 11 cm i grubość od 2 do 4 cm. Ma walcowaty kształt, jest mocny. Na początku jest barwy białawej, później staje się różowofioletowy aż do purpurowego. Posiada delikatny różowy nalot i delikatne kosmki. U starszych okazów jest watowaty w środku.
Miąższ jest twardy na początku, później staje się kruchy. Ma barwę białą, w trzonie jest żółtawy. Charakteryzuje się brakiem zapachu oraz łagodnym, słodkawym smakiem.
Zarodniki kolczasto-brodawkowate. Wysyp zarodników żółty.
Właściwości
Łagodny smak sprawia, że grzyb ten określany jest jako bardzo smaczny.
Zastosowanie
Można go stosować jako podstawa wielu dań, jak również jako dodatek do sosów i gulaszów.