Koralówka łososioworóżowa (Ramaria subbotrytis)

Wstęp
Koralówka łososioworóżowa jest grzybem niejadalnym.
Sezon
Sezon na koralówkę łososioworóżową zaczyna się latem, trwa to jesieni (VII-X).
Występowanie
Koralówka łososioworóżowa to gatunek grzyba spotykany samotnie lub w małych grupach. Najczęściej pod dębami, bukami i grabami. Preferuje gleby wapienne, gliniaste. Rzadko spotykany w towarzystwie drzew iglastych. Gatunek rzadki. Występuje w Europie Południowej i Środkowej.
Wygląd
Koralówka łososioworóżowa wyglądem przypomina koralowca, jest silnie rozgałęziona. Kolor owocników łososiowo-różowy. Owocniki dojrzewając zmieniają swoją barwę. Mają kształt krzaczkowaty. Średnica 50-100 mm i wysokość 50-70 mm (100 mm).
Trzon gruby, rozgałęziający się. Kształt cylindryczny, nieco spłaszczony. Kolor ochrowo-różowy przy podstawie biały.
Miąższ kruchy, biały, delikatny, czasami lekko kremowy. Zapach słaby, nieokreślony, smak lekko gorzki.
Zarodniki brunatnożółte, elipsoidalne, z brodawkami.
Właściwości
Koralówka łososioworóżowa to gatunek nienadający się do spożycia.
Zastosowanie
Koralówka łososioworóżowa to gatunek mikoryzowy, pojawiający się pod dębami, bukami i grabami.