Maślak ziarnisty (Suillus granulatus)

Wstęp
Maślak ziarnisty jest pospolitym grzybem jadalnym. Kiedyś w polskich lasach występował niezwykle często, obecnie spotyka się go rzadziej. Wciąż jest jednak bardzo popularny wśród grzybiarzy, którzy cenią go za dobry smak.
Sezon
Maślak ziarnisty rośnie od maja do października.
Występowanie
Maślak ziarnisty najczęściej występuje w młodych lasach sosnowych i na ich obrzeżach. Można go znaleźć w trawie, na zrębach, polanach, pod kosodrzewiną. Rośnie w miejscach naświetlonych i przy drogach leśnych. Występuje pojedynczo lub w małej gromadzie.
Wygląd
Owocnik maślaka ziarnistego osiąga średnicę od 2 do 16 cm. Początkowo jest łukowaty, z podwiniętym brzegiem. U starszych osobników robi się płasko rozpostarty i poduszkowaty, z ostrym brzegiem. U młodych egzemplarzy jest śliski i czerwony, w wiekiem staje się suchy i żółtobrązowy. Pokryty jest skórą, którą łatwo oddziela się od miąższu. W wilgotne dni skórka robi się śluzowata, w czasie suszy staje się sucha i błyszcząca.
Rurki maślaka ziarnistego mają długość od 5 do 10 mm. Są przyrośnięte do trzonu. Początkowo mają bladożółty kolor, później przybierają barwę ochrową. Mają drobne, okrągłe pory, które u starszych okazów wydzielają kropelki mlecznego płynu. Zaschnięty płyn tworzy brązowe plamki na powierzchni rurek.
Trzon maślaka ziarnistego osiąga wysokość od 4 do 8 cm i grubość od 1 do 2 cm. Ma cylindryczny kształt. Jest koloru żółtego, który u starszych osobników przy podstawie trzonu przechodzi w brązowy. U szczytu trzonu można zaobserwować charakterystyczne ziarenka, które są pozostałościami zaschniętego soku.
Miąższ maślaka ziarnistego początkowo jest biały, u starszych okazów przybiera barwę żółtą. U młodych egzemplarzy w kapeluszu jest miękki, u starszych staje się wodnisty. W trzonie jest włóknisty i brązowy. Nie zmienia zabarwienia po przekrojeniu. Ma przyjemny zapach i łagodny smak.
Maślaka ziarnistego łatwo pomylić z maślakiem zwyczajnym. Ten drugi grzyb jest jednak większy i posiada pierścienie w trzonie. Obydwa grzyby są jadalne.
Właściwości
Maślak ziarnisty jest bardzo dobrym grzybem jadalnym. Nie posiada jednak ważniejszych wartości odżywczych.