Maślanka łagodna (Hypholoma capnoides)
![Maślanka łagodna. By 2008-12-08_Hypholoma_capnoides_(Fr.)_P._Kumm_31447.jpg:This image was created by user Copyright ©2008 Landsnorkler at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/maslanka.jpg)
Wstęp
Maślanka łagodna jest grzybem jadalnym. Jest to jedyny jadalny gatunek wśród maślanek. Gatunek pospolity w Polsce. Istnieje możliwość pomylenia maślanki łagodnej z innymi trującymi grzybami, dlatego grzyb ten powinien być zbierany tylko przez doświadczonych grzybiarzy.
Sezon
Występuje od maja do sierpnia.
Występowanie
Rośnie w kępkach na pniakach i obumarłych korzeniach drzew iglastych, głównie na sośnie i świerku.
Wygląd
Kapelusz maślanki łagodnej ma średnicę 3-7 cm. U młodych owocników jest półkolisty, później przyjmuje płasko wypukły kształt, często z małym garbkiem, na końcu staje się płaski. Środek kapelusza ma barwę rdzawożółtą, brzegi mają kolor od musztardowożółtego do ochrowożółtego. Brzeg na początku jest białawy, później zmienia barwę na ciemnobrązową.
Blaszki maślanki łagodnej na początku są białawe, szaroniebieskawe, później stają się szarofioletowe. Są średnio gęste i przyrośnięte do trzonu.
Trzon maślanki łagodnej osiąga wysokość 4-8 cm i grubość 3-5 mm. W górnej części jest białawy, na środku żółty, a w dolnej rdzawy. Jest delikatnie jedwabistowłóknisty i posiada białe włókniste pozostałości osłony. Często jest wygięty.
Miąższ w kapeluszu ma barwę od białawej do jasnożółtawej. W trzonie ma barwę od brązowawej do rdzawobrązowej. Ma słaby zapach, który przypomina jodoform oraz łagodny smak.
Zarodniki eliptyczne, fioletowobrązowe. Wysyp zarodników rdzawobrunatny.
Istnieje możliwość pomylenia maślanki łagodnej z trującą maślanką wiązkową.
Właściwości
Maślanka łagodna jest grzybem jadalnym.
Zastosowanie
Uznaje się, że grzyb ten nie jest wyjątkowo smaczny, jednak doskonale nadaje się do przyrządzenia zupy grzybowej. Grzyby te można również marynować w occie.