Pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii)
![Pieprznik pomarańczowy. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/cantharellus-friesii-bw53-1.jpg)
Wstęp
Pieprznik pomarańczowy jest grzybem niejadalnym. W Polsce występuje rzadko.
Sezon
Owocniki u pieprznika pomarańczowego pojawiają się w sezonie od lipca do października.
Występowanie
Pieprznik pomarańczowy rośnie w lasach, najczęściej spotkać go można pod bukami. Lubi piaszczyste i gliniaste gleby.
Wygląd
Kapelusz u pieprznika pomarańczowego osiąga średnicę od 1 do 5 cm. U młodych okazów jest płaski, lekko łukowaty, później staje się lejkowaty i ma wgłębienie na środku. Brzeg wygięty, podwinięty, nieregularnie kędzierzawy. Powierzchnia jest gładka lub nieznacznie aksamitna. Ma barwę pomarańczową w różnych odcieniach – od jaskrawych, przez żółte, po czerwone.
Blaszki są grube i występują w postaci żebrowatych listewek, które są nieregularnie połączone. Są szeroko rozstawione i zbiegają na trzon. Kolor od żółtego, przez łososiowy, po różowawy. Wraz z wiekiem bledną.
Trzon osiąga wysokość od 1 do 3 cm oraz grubość od 0,3-0,7 cm. Jest gruby, krótki i zwarty. Zwęża się ku dołowi. Ma taką samą barwę co kapelusz lub jest nieco jaśniejszy. U dojrzałych okazów trzon zmienia się z pełnego na pusty. Powierzchnia gładka.
Miąższ jest cienki i kruchy. Ma ostry smak i owocowy, słaby zapach. Od barwy białej do bladożółtej.
Zarodniki gładkie, elipsoidalne i bezbarwne. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Zdania na temat przydatności do spożycia pieprznika pomarańczowego są podzielone. Jedni autorzy twierdzą, że jest on grzybem jadalnym, inni z kolei uważają, że jest grzybem niejadalnym.
Zastosowanie
Pieprznik pomarańczowy nie posiada szczególnego zastosowania w kuchni ze względu na brak sprecyzowania jego przydatności. Jest grzybem ciężkostrawnym, który może powodować dolegliwości gastryczne.