Pieprznik trąbkowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieprznikowce pieprznikowate pieprznik Pieprznik trąbkowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Pieprznik trąbkowy (Craterellus tubaeformis)

Nazywana/y także: trąbka
Pieprznik trąbkowy. By Jerzy Opioła (Own work) [GFDL or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Pieprznik trąbkowy jest grzybem jadalnym, ale rzadko zbieranym. W Polsce jest pospolity.

Sezon

Pieprznik trąbkowy występuje od sierpnia do późnej jesieni, aż do pierwszych przymrozków.

Występowanie

Pieprznika trąbkowego można znaleźć można w lasach iglastych – rośnie na wilgotnych glebach. Lubi ponadto gleby kwaśne oraz zawierające wapń. Często znaleźć grzyba można również na spróchniałych i omszonych pniach.

Wygląd

Kapelusz pieprznika trąbkowego ma średnicę od 2 do 6 cm. Ma nieregularny, lejkowaty kształt, u starszych okazów staje się trąbkowaty. Barwa od żółtobrązowej do szarobrązowej. Podczas wilgotnej pogody jest ciemniejszy. Na powierzchni jest gładki, czasami występują drobne łuski. Brzeg kapelusza jest na początku podgięty, jednak wraz z wiekiem zaczyna wyginać się ku górze.

Listewki zbiegają po trzonie, są wąskie i grube. Na początku, u młodych osobnikówbarwy żółtej, później stają się żółtoszare albo białoszare. U starszych osobników są w całości szaro oprószone i pomarszczone. Połączone są poprzecznymi żyłkami.

Trzon ma wysokość od  4 do 8 cm i grubość od 0,4 do 1 cm. Ma nieregularny, walcowaty kształt i jest pofałdowany. Ma barwę żółtawobrunatną lub szarożółtą, u podstawy jest żółtawy. Młode okazy mają barwę żółtą.

Miąższ jest cienki. Barwy żółtawoszarej. Ma łagodny smak, zapach jest mało wyczuwalny, może przypominać stęchłą ziemię.

Zarodniki od kulisto-jajowatych do praktycznie kulistych. Gładkie, bezbarwne. Wysyp zarodników kremowożółty.

Właściwości

Pieprznik trąbkowy jest to smaczny grzyb jadalny. Jednak w Polsce słabo znany i ze względu na niepozorny wygląd, nie jest popularny wśród grzybiarzy.

Zastosowanie

Pieprznika trąbkowego można wykorzystać jako dodatek do wielu potraw – na przykład do risotto. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
4.6/5 - (17 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Dziękuję za informację

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!