Płachetka zwyczajna (Cortinarius caperatus)
![Płachetka zwyczajna. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/800px-cortinarius-caperatus-g7.jpg)
Wstęp
Płachetka zwyczajna jest grzybem jadalnym. W Polsce jest gatunkiem pospolitym tylko w niektórych miejscach.
Sezon
Występuje od lipca do października.
Występowanie
Rośnie w lasach sosnowych i świerkowych na ziemi. Lubi wilgotne i suche gleby piaszczyste oraz kwaśne. Często rośnie w sąsiedztwie chrobotka kubkowego oraz mchu bielistki siwej.
Wygląd
Kapelusz płachetki zwyczajnej osiąga średnicę od 4 do 12 cm. U młodych okazów ma kształt jajowaty, później staje się szerokodzwonkowaty, u starszych przybiera płaski kształt z garbkiem. Jest nagi. W czasie wilgotnej pogody jest pokryty białym, delikatnym nalotem. W czasie suszy jest pofałdowany, pomarszczony i popękany na brzegu. Na początku jest barwy siwej, siwofioletowej, później staje się skórzastożółty do beżowobrązowego.
Blaszki płachetki zwyczajnej są gęste, na ostrzach nieregularnie ząbkowane. U młodych okazów są gliniastożółte i zakryte białą osłonką, później stają się rdzawobrązowe.
Trzon osiąga wysokość od 7 do 15 cm i grubość 1-3 cm. Ma cylindryczny kształt i jest dłuższy niż średnica kapelusza. U nasady jest rozszerzony. Jest pełny. Barwy od białawej, przez kremową do ochrowej.
Miąższ jest biały albo bladokremowy. Ma słaby zapach i niewyraźny smak.
Zarodniki migdałowate, z drobnymi ciemniejszymi brodawkami, bez poru rostkowego. Wysyp zarodników rdzawożółty.
Właściwości
Płachetka kołapakowata jest grzybem jadalnym. Szczególnie smaczne i cenione przez grzybiarzy są okazy młode.
Zastosowanie
Grzyb ten można marynować w occie. Można też suszyć. Niestety zalicza się do gatunków, które szybko i łatwo robaczywieją.