Purchawka brunatna - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce pieczarkowate purchawka Purchawka brunatna
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Purchawka brunatna (Lycoperdon umbrinum)

Purchawka brunatna
Spis treści

Wstęp

Purchawka brunatna należy do rodziny pieczarkowatych. Młode owocniki purchawki brunatnej są jadalne. Tworzy owocniki zamknięte. We wnętrzu owocników występuje gleba, która jest warstwą twórczą zarodników. Dolną część owocnika zajmuje podglebie. Owocnik wypełniony jest także włośnią, zbudowaną z nitkowatych strzępek.

Sezon

Purchawka brunatna pojawia się od lata do jesieni (VIII-X, XI).

Występowanie

Purchawka brunatna wyrasta na glebach lekko kwaśnych, próchniczych w lasach iglastych, mieszanych. W Polsce uważana za dosyć pospolitą. 

Wygląd

Owocnik purchawki brunatnej ma kształt odwróconego stożka, z dobrze wykształconymi strzępkami grzybni przy glebie (ryzomofry). Grzyb osiąga do 5 cm wysokości.

U purchawek występują dwie warstwy, które chronią zarodniki. Ta zewnętrzna (egzoperydium) posiada na swojej powierzchni kolce, wybrzuszenia. Z kolei wewnętrzna jest cieniutka, pergaminowa (endoperydium).

Purchawka brunatna ma egzoperydium z kolcami cienkimi i gęstymi do 1 mm wysokości. Kolor brązowy, z wiekiem ciemniejący.
Endoperydium można zauważyć pośród kolców. Białe, w późniejszym czasie brązowe, żółtawe. Na szczycie owocnika tworzy mały otwór, dzięki któremu następuje wysyp zarodników.
Podglebie z komorami o barwie początkowo białej.
Miąższ u młodych okazów biały, nadający się do konsumpcji. Smak łagodny, zapach grzybowy. Z czasem ciemnieje i staje się pylisty. Włośnia brązowawa, z jamkami, słabo rozgałęziona.
Zarodniki czerwono-brunatne, oliwkowo-brązowe. Wydostają się dzięki ujściu na szczycie owocnika. Na swojej powierzchni posiadają liczne brodawki, kształtu kulistego.

Zastosowanie

 

Purchawka brunatna jest jadalna, jako młody okaz. Najczęściej podsmażana na patelni na maśle.

Właściwości

Purchawka brunatna wytwarza metabolity wtórne w postaci saponin, flowonoidów, glikozydów, które mają znaczenie terapeutyczne przy zwalczaniu niektórych drobnoustrojów.
Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (14 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!