Zdrowe, ekologiczne jedzenie w słupskich stołówkach
Ekologia.pl Kobieta Dziecko Szkolne stołówki będę serwowały ekologiczne jedzenie

Szkolne stołówki będę serwowały ekologiczne jedzenie

Zdrowe, ekologiczne, z lokalnych produktów od miejscowych rolników – tak od września będą wyglądały posiłki w szkolnych i przedszkolnych stołówkach w Słupsku. Cel jest jeden: jak najlepsze, pełnowartościowe posiłki oparte o lokalne produkty dla 3300 dzieci, które codziennie z nich korzystają.

Ekologiczna żywność jest łatwo dostępna i niedroga, a szczególnie opłacalna, gdy kupowana jest bezpośrednie od producentów – przekonują organizatorzy kampanii „Moda na dobrą żywność”.

W związku z tym władze Słupska chcą skłonić lokalnych producentów do stworzenia grupy producenckiej, aby karmić dzieci zdrowo i ekologicznie. Ten nowy model zakupu żywności ma wesprzeć rolników i przetwórców z powiatu i regionu.

− Pragniemy, aby Słupsk stał się modelowym miastem pod względem dobrej, lokalnej żywności w placówkach dla dzieci. Mam nadzieję, że inne miasta w Polsce pójdą naszym śladem −  mówi Beata Maciejewska, pełnomocniczka Prezydenta Miasta Słupska ds. zrównoważonego rozwoju i zielonej modernizacji miast.

Ekologia.pl
4.9/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

A co podadzą słupskie stołówki dzieciom w porze zimowej ? Kto uwierzy w ekologiczne warzywa ? Dzisiaj w większości polskich miast , rodziców nie stać na zakup obiadu za 8 zł.a tutaj mowa o ekologicznej żywności, jakby nikt nie miał świadomości jak potwornie droga jest taka żywność a z ekologią tak naprawdę nie ma nic wspólnego. Ekologiczna żywność to kolejny marketingowy zabieg mający na celu zwiększenie konsumpcji.Mój sąsiad prowadzi dużą plantację ………… a jakże wszystko certyfikowane, zgodnie z normami UE ale sam tej ……….z żoną nie je, tylko z przydomowego ogródka.Nie chcielibyście zobaczyć jak ta ekologiczna uprawa nocą się świeci.