Rabarbarowa płukanka do włosów

pixabay.com pixabay.com

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. To kwaskowe warzywo wzbogaca smak wielu domowych wypieków i napoi. Mało kto jednak wie, że da się je włączyć również do naturalnej pielęgnacji ciała. Rabarbarowa łodyga może bowiem stać się doskonałą bazą np. domowej płukanki do włosów.


Rabarbar słynie ze swoich oczyszczających, odchudzających i wzmacniających właściwości. Jego jadalna część, czyli łodyga, ma czerwonawą barwę i wyrazisty, kwaskowy smak. Jako że roślina ta stanowi źródło pełnowartościowego błonnika, przyspiesza pracę jelit i potrafi wiązać tłuszcze, jest ważnym składnikiem diet redukcyjnych. Zawiera ona ponadto mnóstwo kwasu askorbinowego, a także witaminy z grupy B, witamina E i K. Znajdziemy w niej także pewne ilości wapnia, magnezu, manganu, potasu, sodu i fosforu. Rabarbar warto dodawać do deserów, kompotów i konfitur. Świetnie komponuje się z malinami, truskawkami i bananami.

Rabarbarowa pielęgnacja urody

Rabarbar sprawdzi się nie tylko w kuchni. Dodawany do kosmetyków domowej roboty może w widoczny sposób poprawić naszą urodę. Pielęgnacja włosów z pomocą tego warzywa doda im blasku, a także wzmocni i rozjaśni nasze kosmyki.
Oto przykładowy przepis na rabarbarową płukankę do włosów:

Składniki:
  • świeże łodygi rabarbaru
  • 2 ½  szklanki wody

Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie przecedzamy wszystko przez sitko. Wywar przelewamy do słoika i odstawiamy na kilkanaście minut, aby nieco ostygł. Kiedy będzie miał temperaturę pokojową polewamy nim świeżo umyte włosy i pozostawiamy na minimum 15 minut. Nadmiar kosmetyku należy przechowywać w lodówce przez max. 4 dni, zaś sam zabieg warto powtarzać 2-3 razy w tygodniu.

Sezonowe zabiegi rozjaśniające


Stosowana regularnie rabarbarowa płukanka rozjaśnia włosy lepiej niż rumianek. Nadaje im ponadto pięknego blasku, który można porównać z wygładzającymi zabiegami u fryzjera. Warto korzystać z upiększających właściwości tej rośliny póki jest na to czas, bowiem sezon na rabarbar szybko się kończy!

Alicja Chrząszcz


Źródło: www.biokurier.pl

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy