Wodniste potrawy ułatwiają odchudzanie
Ekologia.pl Kobieta Uroda Zdrowa dieta. Wodniste potrawy ułatwiają odchudzanie

Zdrowa dieta. Wodniste potrawy ułatwiają odchudzanie

Pokarmy o dużej zawartości wody, jak warzywa, makaron, ryż, a także zupa czy gulasz, dłużej dają poczucie sytości niż bardziej suchy pokarm popity wodą – informuje serwis „BBC News/Health”, powołując się na opinie naukowców z British Nutrition Foundation.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu


Sama woda nie działa w ten sposób, co dania nasycone wodą, ponieważ zbyt szybko opuszcza żołądek. Jak twierdzą naukowcy, nasz apetyt zaspokoją na dłużej także potrawy nasycone powietrzem.

Dietetycy polecają pragnącym schudnąć pokarmy, których „gęstość energetyczna” jest mniejsza niż 1,5 kalorii na gram – na przykład makaronowe zapiekanki z warzywami czy pieczoną fasolkę. Natomiast pizza, lasagne czy łosoś maja średnią gęstość energetyczną, a orzechy, herbatniki czy czekolada to jedzenie bogate w energię, do spożywania w małych ilościach. Jeśli jednak z czekolady zrobimy mus, można go zjeść nieco więcej.

Ekologia.pl

Bibliografia
  1. Serwis "BBC News/Health";
4.7/5 - (20 votes)
Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments