Glikogen » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia glikogen
Definicja pojęcia:

glikogen

Glikogen —

wielocukrowiec (polisacharyd) zwierzęcy (C6H10O5)n gromadzony przez organizm głównie w wątrobie i mięśniach. Powstaje z cukrów prostych w enzymatycznych procesach-glukozy, połączonych wiązaniem alpha-glikozydowym. Cząsteczki glikogenu są mocno rozgałęzione i łatwiej rozpuszczalne w wodzie niż skrobia. Materiał zapasowy, odżywczy i energetyczny. Podczas smażenia

g-03

mięsa na tłuszczu glikogen z powierzchni tkanki ulega rozklejeniu oraz częściowemu rozkładowi, tworząc cienką rumianą warstwę, która zapobiega wydostawaniu się na zewnątrz białka (także wody) zawartego w tkance mięsnej.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Polski Klub Ekologiczny
Znaki ekologiczne
V dla Wegetarian i Wegan
V dla Wegetarian i Wegan
4.7/5 - (7 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Co ma znaczyć podpis tego obrazka? Że niby glikogen to skrobia? Bo tak to wygląda, a to herezje! No i ważnym elementem budowy glikogenu jest tendecja do tworzenia helis w nierozgałęzionych fragmentach.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!