Definicja pojęcia:
glikogen
Glikogen —
wielocukrowiec (polisacharyd) zwierzęcy (C6H10O5)n gromadzony przez organizm głównie w wątrobie i mięśniach. Powstaje z cukrów prostych w enzymatycznych procesach-glukozy, połączonych wiązaniem -glikozydowym. Cząsteczki glikogenu są mocno rozgałęzione i łatwiej rozpuszczalne w wodzie niż skrobia. Materiał zapasowy, odżywczy i energetyczny. Podczas smażenia

mięsa na tłuszczu glikogen z powierzchni tkanki ulega rozklejeniu oraz częściowemu rozkładowi, tworząc cienką rumianą warstwę, która zapobiega wydostawaniu się na zewnątrz białka (także wody) zawartego w tkance mięsnej.
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Organizacje ekologiczne
Polski Klub Ekologiczny
Znaki ekologiczne

V dla Wegetarian i Wegan


Co ma znaczyć podpis tego obrazka? Że niby glikogen to skrobia? Bo tak to wygląda, a to herezje! No i ważnym elementem budowy glikogenu jest tendecja do tworzenia helis w nierozgałęzionych fragmentach.